Kopar je mirisna začinska trava koja ima ljekovita svojstva. Spominje se na egipatskom papirusu starom 5000 godina kao ljekovita trava. Grci su ga koristili kao miris, a Rimljani su ga pleli u vijence koje su nosili na glavi za vrijeme raznih svečanosti. Vjerovalo se da donosi sreću.

kopar1

Njega i uzgoj

Kopar je jednogodišnja biljka plavkastozelenih listova. Cvate u ljeto malim žutim cvjetovima. Sjeme se može skupljati krajem ljeta i početkom septembra, kada dobije smeđu boju.

kopar4

Odgovara mu zemlja pomiješana sa pijeskom u jednakom omjeru. Saksiju ili prozorski sandučić postavite na toplo i sunčano mjesto, ali ne prevruće. Pazite da nije izložen propuhu. Zalijevajte redovno i neka zemlja bude dobro ocijeđena između zalijevanja. Možete ga posaditi sa drugim cvijećem jer voli društvo. S obzirom na to da ima dugo korijenje, saksija bi trebala biti dublja od 25 centimetara.

kopar2

Kopar ili Anethum graveolens možete posijati početkom proljeća sijanjem sjemena. Temperatura zemlje iz koje klija sjeme može biti i 8 stepeni Celzijevih. Sjeme treba zasaditi rijetko kako bi se izbjeglo rasađivanje.

Aromatičan začin i lijek

Sjeme i listovi kopra koriste se kao začin. Listovi se mogu upotrebljavati mjesec dana nakon sadnje. Odlično se slažu sa jelima od ribe, kiselim salatama, supama i sosovima. Preporučljivo ga je dodavati svježe nasjeckanog na gotova jela. Sjeme ima malo jači okus i dobro je za marinade i jela od povrća.

kopar3


Voda s koprom djeluje umirujuće na dojenčad, koristi se kao sredstvo za spavanje i kao sredstvo za poboljšanje apetita.