Instagram je prepun malene biljke čiji mekani, plišani listovi unose toplinu u gotovo svačiji dom. Riječ je o vrsti biljke zvanoj Sinningie leucotriche ili Brazilian Edelweiss biljka koja spada u porodicu sukulenata.

dlakava0

Rijetka i na prvi pogled neobična biljka zaludila je svijet, a sve trendseterice su je brže-bolje dodale u svoj enterijer. Specifična je zbog 'plišanih' dlačica na listovima. Izuzetno je pahuljasta biljka te su joj svi dijelovi baršunasti, stabljika, lišće, cvijeće. Sve vrste Sinningia rastu u Srednjoj i Južnoj Americi, a većina, poput ove, u južnom Brazilu, u državi Paraná.

dlakava2

Njeni srebrni listovi mogu narasti do 15 cm u visinu i 10 cm u širinu, a cvjeta samo u kasno proljeće i rano ljeto. Nakon toga joj otpadaju listovi i cvjetovi te biljka ulazi u fazu mirovanja. Ne brinite, nakon par mjeseci ponovno počne cvjetati i rasti.

dlakava

Ukoliko se odlučite na kupovinu ove biljke morate znati da joj za njeno održavanje odgovara vlažno tlo koje ne smije biti natopljeno. Voli polusjenovita mjesta, a ne odgovara joj direktno svjetlo.

dlakava3

Ako je zaboravite kojim slučajem zaliti, ona može preživjeti, ali pazite da je ne isušite u potpunosti. Kada je zalijevate pazite da zalijevate zemlju, a ne listove. Dok je u stanju mirovanja bilo bi dobro da zalijevanje smanjite ili ga u potpunosti zaustavite na određeni period. 

dlakava1

U prirodi je ovoj biljci prijetilo izumiranje zbog nekontroliranog sakupljanja zbog njene ljepote lišća i cvjetova.

dlakava4

Brazilian Edelweiss zaista traži minimalno pažnje i održavanja, a svaki dom će uljepšati svojim specifičnim plišanim listovima.