Ovo je jedna potpuno pozitivna i šarmantna priča o životu profesionalnog fotografa i mace. Kako slika govori više od stotinu riječi, najlakše je svakako to dočarati uz pomoć odličnih fotografija. Maca Pemba je jedno veoma fotogenično stvorenje, a njen vlasnik – Amer Kapetanović kreativan i talentovan umjetnik kome je ona uvijek inspiracija da se prihvati aparata.

..................................................................................




U ovakvoj kombinaciji vlasnik - ljubimac bilo bi suludo napraviti običnu priču te je tekst koji slijedi potpuno nekonvencionalan, zanimljiv, vedar i drugačiji. Baš kao i njihov odnos, zajednički život i karakteri.

Amer i Pemba žive u Sarajevu i ona je jedna od onih mačaka koje imaju „kraljevski“ tretman. Pemba je perzijska mačka, savršeno bijele i njegovane dlake. Ne manjka joj pažnje niti prostora, uživa u svakom lješkarenju i maženju sa svojim vlasnikom.

Tvrdoglavo mače

Već 9 godina žive zajedno, a da je Pemba potpuno drugačija maca govori način na koji je došla do svog „cimera“.





Pemba se uselila 2002. godine nakon što je prijateljici jedan dan ušla u kuću i istjerala njenu mačku. I nakon nekoliko dana nije odustajala, dok je sirota istjerana mačka spavala ispred vrata. Pemba je morala van. I nikad nije požalila
- objašnjava Amer.

Pseća ili mačija posla?

Da li je možda čudno reći za mačku da pravi pasjaluke? Ništa nije čudno za njih dvoje, jer su uprkos tome što je Pemba stigla u dom kao odrasla, veoma lako našli zajedničko ”klupko”.

Kao dijete sam uvijek kući donosio životinje, naročito mačke tako da nekog posebnog navikavanja na nju nije bilo. Mačka donosi radost u kuću. I kad vas obaveze i posao smore ona će uvijek uraditi nešto blesavo da vas nasmije. Pemba nije došla kao mače nego kao odrasla mačka, iako mlada. Svejedno, uvijek je bila spremna na igru i pasjaluke. Malo je čudno reći da mačke prave pasjaluke ali je tako - kaže Amer.





Lukavost i zanimacija

Može se reći da je jednom muškarcu prilično naporno održavati čistoću doma u kome postoji žensko – Pemba, ali ona uopšte nije ljubimica kućnih poslova. S obzirom na njen hobi - manikir i pedikir, Amer je veoma tolerantan i sve joj oprašta, pa mu kako objašnjava, ništa ne pada teško

Pemba je perzijska mačka, poznata po megatonama dlake koja otpada i ljeti i zimi. Perzijke treba redovno češljati 3 puta dnevno. Tako joj se otklanjaju manje i tanje dlake koje joj krzno čine gustim. Premda ja nisam baš uvijek ažuran i ne češljam je redovno, ona mi to vrati tako što zarobi komad moje odjeće i spava na njemu. Tako se dešavalo da mi nešto od odjeće ’nestane’ pa to nađem pod krevetom u spavaćoj sobi. Pemba to uvuče i spava na tome dok ne razotkrijem njen lukavi plan da sve što je tamne boje pretvori u bijelo.







Manikir i pedikir Pemba obično obavlja na pletenoj korpi za veš ali nokti sjaj dobijaju tek na trosjedu. Moram priznati da ona to radi mnogo manje od drugih mačaka koje poznajem ali i posluša kad joj se kaže da prestane.

Ljubimica interneta

Pored toga što voli kada je fotografišu, Pemba je pravo čudo – potpuno je ovisna o internetu.

Očito je da Pemba vjeruje u internet energiju i njeno prenošenje kablovima te je nekada spavala na njima. Otkako je u kući wireless internet ona to sad radi spavanjem pored routera. Na YouTubeu je gledala kako druge mačke grizu kablove i kako nisu bile posebno zadovoljne strujnim kablovima pa je shvatila da je to nešto što bi se trebalo izbjegavati - duhovito objašnjava Amer.




Laminat u stanu iz više razloga

Laminat se više puta pokazao kao odlično rješenje kada je u pitanju održavanje stana u kome borave i životinje. Mnogi nalaze da je povoljan i da se može lako mijenjati kada se pohaba ili dosadi. Pembin vlasnik ima sličnu kalkulaciju i nešto dragačija zapažanja koja je rado otkrio.

Kupio sam bijele presvlake za trosjed i fotelju kako bi se Pemba mogla uklopiti kad vreba iz zasjede dok ja prolazim ne sluteći opasnost. Čovjek griješi. Laminat je zgodna stvar kada imate mačku koja voli da trči po stanu. Laminat - 8 KM po kvadratu. Sredstvo za čišćenje i glancanje laminata - 6. 90 KM. Pembino šlajdranje u mjestu – neprocjenjivo. Doduše ni ona ni ja nismo ljubitelji laminata ali ga imamo u hodniku zbog održavanja i prvobitno postavljenih podnih pločica.




Maca za poželjeti

Iako je njihov bioritam poptuno različit, postoje trenuci kada su oboje raspoloženi za zajedničko druženje, a to je obično kada se završi radni dan. Trebalo je malo vremena da se izgradi zajedničko povjerenje, a Pembi je kao i svakom živom biću potrebno mnogo ljubavi i pažnje.




Moj dan se vrlo često sastoji od 18 sati rada i 6 sati spavanja. Pembin dan čini 18 sati spavanja, 4 sata kunjanja i 2 sata sređivanja misli otvorenih očiju. Nisu sve životinje iste. Njoj su trebale godine da se potpuno opusti i stvori povjerenje u mene. Tek je ove godine počela da ponekad spava na meni. Što je starija to joj treba više pažnje i ljubavi. Nevjerovatno je kako ona osjeti moje raspoloženje pa nekad kad sam npr. prehlađen ili me boli stomak, ona dođe i legne pored mene i prede da bi mi bilo bolje. Pemba je mačka za poželjeti a i ja sam vlasnik mačke za poželjeti - kaže Amer.

Dosadno i prazno bez životinje

U današnja vremena koja mnogi nazivaju pasijim, Amer živi sa mačkom. I ne samo da žive zajedno, nego priznaje da bi život bez mace bio potpuno siv. Svi oni koji imaju ljubimca i koji se prema njemu ophode onako kako dolikuje, znaju da je on potpuno u pravu. Za kraj priče, Amer, u svom stilu, potvrđuje kako bi bilo u stanu da Pemba nije tu.

Dosadno i prazno. Doduše ostale bi još uvijek sve one grinje za koje nam prodavači jastuka govore da spavaju sa nama
.





U ovom umjetničkom gnijezdu ptičice su samo fiktivna misao. One bi bile davno istjerane, jer se još sa početka ove priče zna da je Pemba suvereni vlasnik svoje, a ponekad i tuđe teritorije. Ona je mudra, voli da se mazi i boji dane svom vlasniku. Vjerovatno sada drijema pored računara i čeka da ova priča ugleda svjetlost interneta, pa da može na miru da odahne, jer je sigurna da ju je vlasnik dobro opisao. I jeste.