Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biootpada koji možemo sami pokrenuti i nadzirati. Biootpad čini kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane), vrtni i zeleni otpad. Kompostirati možemo na hrpi u vrtu ili u posudi, na balkonu ili čak u stanu!

kompostiranje2

Zašto kompostirati?

  1. Smanjujemo onečišćenje tla, vode i zraka
  2. Smanjujemo volumen otpada naše kante za smeće (39% otpada kućanstava čini biootpad)
  3. Rasterećujemo sistem upravljanja otpadom
  4. Proizvodimo kvalitetno prirodno gnojivo
  5. Poboljšavamo strukturu tla i plodnost zemlje
  6. Smanjujemo onečišćenje podzemlja procjednim vodama s odlagališta
  7. Smanjujemo stvaranje stakleničkog plina metana
  8. Čuvamo okoliš
  9. Štedimo novac (besplatno organsko gnojivo)
  10. Podižemo svijest bližnjih o važnosti recikliranja biootpada. 

Gdje kompostirati?

Ukoliko razmatrate kompostiranje u stanu, najidealnije mjesto je balkon. Mjesto kompostiranja ne zauzima velik prostor (dovoljan je prostor veličine kante). Ako nemate balkon, možete pronaći mjesto u kuhinji ili garaži. Kompostište možete napraviti sami ili ga kupiti u specijaliziranoj trgovini. Potičemo uradi sam tehniku!

kompostiranje3

Koraci kompostiranja u stanu:

  1. Na posudi zapremnine 40-60l s poklopcem izbušimo rupe promjera 4mm na razmacima od 5-10cm u svim smjerovima
  2. Na dno posude stavimo cca 5-10 cm suhih grančica za drenažu (odvođenje vode) koje će ujedno poslužiti kao džep za bolju cirkulaciju zraka i drenažni sloj u slučaju pretjeranog nakupljanja vlage
  3. Zatim stavljamo tanki sloj kartona i cca 5-10 cm suhog lišća
  4. Na kraju dodajemo tanki sloj zemlje koji djeluje kao prirodni aktivator jer sadrži mikroorganizme koji će potaknuti i održavati proces razgradnje
  5. Zatim dodajemo organski (vlažni) otpad iz kuhinje koji istovremeno miješamo s ugljičnim (suhim) materijalom (slama, lišće, grančice, usitnjeni karton) u omjeru 2:1 (vlažno:suho)

Svaka 2-4 dana sadržaj treba promiješati radi prozračivanja, također treba paziti da ne bude prevlažno. Kvalitetan i izbalansiran kompost dobit ćemo ako miješamo što više različitog i što više usitnjenog materijala (sve usitnjavati na veličinu palca).

Kada kompostirati?

Reciklirati biootpad možete čitave godine. Zimi treba obratiti pažnju na omjer suhog i vlažnog otpada. Tokom jeseni dobro je sačuvati suho usitnjeno drvo, grančice i lišće koje ćete potom miješati s vlažnim ostacima iz kuhinje.

Šta NE kompostirati?

Novinski papir i časopise u boji, plastiku, metal, staklo, lijekove, kese iz usisavača za prašinu, papirne pelene, pepeo od ugljena, odjeću i obuću, cigarete, izmet pasa i mačaka, kosti, meso, masnoće, jela od mesa i ribe, osjemenjeni korov, bolesne biljke, lišće oraha, drvo koje je bilo obojeno ili lakirano, papirnati i stakleni otpad, biootpad koji je bio u dodiru s naftom, benzinom, uljanim i zaštitnim bojama i pesticidima, tekući ostaci hrane, mliječni proizvodi, ulja i masti, ambalaža, guma, opasni otpad.

Smrdi li?

Kod prevelike vlažnost dolazi do truljenja i neugodnog mirisa. Kod nedostatka vode, nasuprot, prestaje proces razgradnje, jer mikroorganizmi ne mogu „raditi“ bez vode. Dakle, ako se pridržavamo omjera vlažnog i suhog otpada (2:1) te vodimo brigu o prozračivanju kompostane, neugodnih mirisa neće biti. Štaviše, već nakon 30-ak dana, kompost bi trebao imati ugodan miris šumskog tla.