Za sve one koji nisu odrastali donoseći zdrave odluke koje se tiču dobrobiti planete, prijelaz na ekološki način života ispunjen sigurnijim, organskim proizvodima može izgledati kao da se odričete mnogih stvari, uključujući prikladne, učinkovite i jeftine predmete i hranu. Dobra vijest je da uvođenje "zelenih" promjena može biti onoliko jednostavno koliko vi želite.

ekofriendly1

Počnite s jednostavnim zamjenama i, kada budete spremni, prijeđite na veće stvari. Ništa od toga ne mora biti složeno ili skupo. Od proizvoda za ličnu njegu do načina za ozelenjavanje doma, možete pronaći proizvode i metode koji mogu zadovoljiti vaše potrebe.

 

Uradite sami koliko možete

Nekada je miris izbjeljivača, sintetičkog bora ili amonijaka bio sinonim za čisti dom, ali to više nije slučaj. Mnogi komercijalno dostupni proizvodi za čišćenje smatraju se otrovnim, a mogu biti i skupi. Za nekoliko KM možete napraviti vlastite proizvode za čišćenje koji djeluju na svim površinama, neće ostavljati nikakve tragove i dat će vam osjećaj da radite nešto zdravo za sebe i svoj dom.

Evo samo nekoliko opcija:

Čišćenje doma bez 'hemije': Top prirodni recepti za sve površine

Domaće univerzalno sredstvo za čišćenje kuće ne šteti okolišu

Pet čarolija sode bikarbone 

 

S vremena na vrijeme preskočite korištenje automobila

Iako su automobili obično neophodni, za kraće rute odaberite šetnju ili vožnju biciklom i lako možete uštedjeti emisije i ušunjati se u preporučenih 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno.

Manje zagađivanje zraka i zdravije srce prilično su dobri razlozi da preskočite korištenje automobila za kratko putovanje, zar ne? Ako želite uštedjeti više na emisijama, možete čak i razmotriti zamjenu automobila na gorivo za električni automobil.

 

Uđite u naviku recikliranja

Recikliranje nije samo plastika i papir. Hranu možete reciklirati kompostiranjem, a proizvode, igračke i odjeću tako što ćete ih reciklirati ili donirati. Ali ako imate slomljeni predmet, recikliranje na pravi način odvajanjem u smeće, spriječit će da bude odložen na već pretrpanim deponijama.

Da biste stekli naviku recikliranja, koristite kante ili korpe za određenu vrstu smeća ukoliko u vašem gradu postoje kontejneri za sortiranje. Možete skupiti aluminij i druge metale i odnijeti ih u lokalni centar za staro željezo, ukoliko ste spremni otići korak dalje. Potrebna je značajna količina metala da bi se postigao efekat, ali svaki komad pomaže.

ekofriendly3

Kompostiranje je još jedan idealan način recikliranja. Korištenjem ostataka hrane možete stvoriti kvalitetne, hranjive sastojke za svoj vrt. Kvalitetan kompost je skup, a vi ga lako možete sami napraviti koristeći palete ili kante za smeće. Više o tome u narednom članku. 

Postoji još jedan plus za recikliranje. Ovisno o tome gdje živite i koliki su troškovi usluga smeća i recikliranja, možda ćete moći uštedjeti novac svakog mjeseca tako što ćete smanjiti svoj sedmični i mjesečni otpad.

 

Uzgajajte povrće kod kuće

Kupovinom u sezoni možete uštedjeti na organskoj hrani, ali pokretanje vlastitog vrta također je sjajan način uštede novca i povezivanja sa organskom hranom. Možda čak i otkrijete da vam rad u bašti pomaže smanjiti stres. Sjeme je uglavnom jeftino, a možda ćete moći ubrati svoje za narednu godinu ili ih dobiti besplatno tako što ćete se mijenjati sa drugima koji imaju sjeme koje vama treba.

Započnite sa sortama koje se lako uzgajaju i učite usput. Vrtlarenje se može raditi skoro besplatno. Uvijek možete početi malim koracima, mada imajte na umu da vrt bilo koje veličine zahtijeva da zasučete rukave.

 

Skuhajte svoj ručak

Pored uzgoja vlastite hrane, još jedan sjajan način da budete zeleniji je ograničavanje konzumacije hrane koja se uzgaja u komercijalnim uslovima. Lanac opskrbe isušuje zemaljske resurse, a rezultat je često prerađeni prehrambeni proizvod koji je skup i daje malu ili nikakvu hranjivu vrijednost.

ekofriendly2

Od večera do ručkova (koji se mogu spakovati), možete uštedjeti novac i organske opcije učiniti jednostavnijim. Da biste postigli više, pazite na način pripreme. Radite na postupnom uklanjanju plastičnih posuda, lopatica i kašika iz kuhinje, posebno kada ovi predmeti mogu doći u kontakt s toplom hranom. Umjesto toga odlučite se za staklene, nehrđajuće, bambusove, drvene ili kesice za višekratnu upotrebu za posude i posuđe. Moglo bi biti korisno i preskočiti upotrebu posuda čije dno je premazano materijalom koji sprječava ljepljenje, a inače je potencijalno povezano sa raznim zdravstvenim problemima ako se slomi od pregrijavanja.