Ukoliko gomilu dlaka koje ste skinuli prilikom četkanja svoje mačke ili psa okačite na mjesto dostupno pticama, pomoći ćete mnogim malim krilatim stvorenjima.

dlakezaptice1

Male ptice koriste dlaku vaših ljubimaca za pravljenje svog gnijezda, pa će tako krzno koje je nekada grijalo vašeg dlakavca, sada biti izolacioni materijal kojim će krilata bića napraviti dom za buduća pokoljenja.

❗️Prirodom protiv iritacije i infekcije 🐕🐩 Krema bogata sastojcima koji umiruju kožu. Propolis je prirodno sredstvo...

Posted by Nature.ba on Friday, March 5, 2021

Dakle, kao što možete da vidite na priloženoj fotografiji, dovoljno je da napravite manju lopticu dlaka i da je uz pomoć štipaljke prikačite, naprimjer, na spoljnu saksiju gde će biti vidljiva i dostupa pticama koje će moći bezbijedno da ih uzimaju i koriste za pravljenje gnijezda.

dlakezaptice

Štipaljka, naravno, nije jedini način da ponudite pticama materijal za gnijezdo. To možete da uradite i tako što ćete da okačite metlicu za miješanje bjelanaca ili bilo koji sličan predmet iz koje će ptice moći slobodno da vade dlake koje ste odstranili sa vaših ljubimaca. Važno je da dlake ne stavljate u šupljikave vreće ili bilo koji tanki i mekani držač, jer malene noge ptica se mogu zakačiti i povrijediti. Najbolje su krute, metalne kutije sa rešetkama. Također vodite računa da dlake ne stavljate na podlogu koja skuplja kišu, već se pobrinite da je prostor ispod okačenih dlaka prozračan i bez čvrste podloge.

Još jedna bitna stvar za naglasiti je da ne ostavljate dlake ljubimaca koji su tek tretirani sredstvima protiv buha ili šamponima koji sadrže hemikalije protiv mikrosporoze i sličnih kožnih bolesti.

U sljedećem video snimku imate konkretan prijedlog kako ovo da uradite: