Dobrodošli u Zelenu sedmicu, gdje dijelimo najbolje savjete za stvaranje ekološki prihvatljivijeg doma i načina života.

zelenasedmica

Mi u Enterijer.ba unutar rubrike Eko zona volimo pronalaziti kreativne načine da svoje domove učinimo zelenijim, zbog čega jedva čekamo posvetiti cijelu sedmicu dijeljenju ovih savjeta s vama.

Šta je zapravo Zelena sedmica?

Učiniti dom zelenijim i čišćim nije ništa novo, ali postaje dostupnije nego ikad. Jeste li se ikad zapitali možete li smanjiti hemikalije u svom domu, a pritom ga održavati čistim i bez prljavštine? Ili ste se pitali kako možete ponovo koristiti i reciklirati svakodnevne predmete umjesto da ih koristite samo jednom? Tada će Zelena sedmica biti upravo ono što trebate.

zelenasedmica1

Bez obzira gdje želite svoj dom učiniti ekološki prihvatljivijim - kuhinju, kupatilo, spavaću sobu ili čak vrt - imamo korisne savjete i trikove koje možete koristiti godinama koje dolaze. Svakog dana ove sedmice dijelit ćemo najbolje savjete za zeleno čišćenje, recikliranje i prenamjenu na našoj početnoj stranici i na društvenim mrežama.

Stvaranje vašeg najzelenijeg i najčišćeg doma

Na tržištu je više proizvoda za čišćenje nego ikad i čini se da svaki centimetar našeg doma zahtijeva drugačije rješenje za čišćenje napunjeno hemikalijama koje ne možemo ni izgovoriti. I svaki proizvod dolazi u svojoj plastičnoj bočici ili spremniku za jednokratnu upotrebu koji zauzima dragocjen prostor u vašim ormarima i ormarima.

zelenasedmica2

Odlukom za ekološki prihvatljivije proizvode, izradom vlastitih zelenih "uradi sam" proizvoda, recikliranjem koliko god možete i kompostiranjem ostataka kuhinje, nećete samo smanjiti količinu hemikalija koje koristite ili broj plastike koja završi na deponiji - zeleno čišćenje može biti sjajan način uštede novca i prostora u vašem domu.

Kako započeti?

Ako jedva čekate da započnete svoj novi zeleni put čišćenja, ne morate! Postoji toliko mnogo načina da u svoj svakodnevni život počnete ugrađivati ​​ekološki prihvatljivije prakse:

  • Opskrbite se osnovnim: soda bikarbona, bijelo sirće, limunov sok, maslinovo ulje, kastil sapun i natrijev karbonat vrlo su učinkovita zelena sredstva za čišćenje koja se mogu koristiti u vašem domu.
  • Napravite sami vlastita rješenja za čišćenje.
  • Uložite u boce za sprej za višekratnu upotrebu i spremnike za vaša domaća sredstva za čišćenje; staklene boce su izvrsna opcija.
  • Izbjegavajte komercijalne "osvježivače zraka"; održavanje čistoće doma i upotreba svježeg zraka pomoći će u uklanjanju većine mirisa.

I posjetite našu početnu stranicu svaki dan za nove članke. Pratite nas na Instagramu, Facebooku i Twitteru za još zelenih sadržaja za čišćenje koji će vam pomoći da očistite svaki dio svog doma.