U mnogim velikim gradovima, sve više i više manjka prostora za gradnju novih zgrada, dok je s druge strane priliv ljudi, koji u potrazi  za poslom i boljim životom stižu u gradove, velik i neprekidan.

..................................................................................

 


 

Arhitekti se danas svakodnevno nalaze pred izazovom - kako riješiti problem prenapučenosti, kako iskoristiti prirodne resurse na ekološki savjestan način i pri tome zadovoljiti sve potrebe onih koji će stanovati u kućama i stanovima koje projektuju.

 

Nemoguća misija postaje moguća

Čak i onda kada se pronađe komadić zemljišta na kojem bi se mogla smjestiti manja kuća ili stambena zgrada, javlja se problem osvjetljenja. Budući da bi takva stambena zgrada bila stiješnjena između drugih objekata, postavljanje prozora koji ne donose svjetlost i ne obavljaju svoju predviđenu funkciju, nema nikakvog smisla.

Takeshi Hosaka je postigao nemoguće projektujući ovu zanimljivu kuću nazvanu “Daylight House” koja se nalazi u gradu Yokohama u Japanu.





Prozori na stropu

“Daylight House” se nalazi pet minuta hoda od željezničke stanice, u centru grada, a okružena je drugim stambenim zgradama i visokim poslovnim objektima.

Prirodno svjetlo, u ovu kuću bez uobičajnih prozora, stiže kroz mrežu krovnih prozora i prozirnih zaobljenih akrilnih ploča koje pokrivaju cijeli strop. Gledajući ka stropu, može se vidjeti kako se četvrtasti krovni prozori, tačnije njih 29, naziru kroz akrilne ploče.





Odgovor na izazov uz stručnu pomoć

Zahvaljujući inovativnom i pametnom rješenju arhitekte, četveročlana porodica je uspjela dobiti dom od 85 kvadratnih metara na željenom mjestu u gradu.

Nakon ulaska u kuću “okupa” vas nevjerovatna količina svjetlosti, te je gotovo nemoguće povjerovati da se ta ista kuća nalazi na uskom i mračnom komadiću zemlje, okružena drugim objektima.

Njen naziv “Dnevna svjetlost” ne znači da je samo sunce zaslužno za osvjetljenje. I kada je oblačno kuća također obiluje svjetlošću, dok noću mjesečina stvara nevjerovatan ugođaj.





Uz čitanje ovog članka Enterijer.ba preporučuje sljedeći audio/video