Simon Dale iz Welsa je dokazao da ne morate biti arhitekta za projektovanje i izgradnju lijepe, ugodne i niskoenergetske kuće.

..................................................................................








Uz mnogo ljubavi i volje te uz pomoć punca i nekolicine prijatelja, Simon Dale je u samo tri mjeseca izgradio dom za svoju porodicu nalik na kuće Tolkinovih Hobita.

 

Dom kao iz bajke

Širom svijeta ljudi traže alternativne načine gradnje i života te su “hobitske” kuće jako popularne zadnjih godina. Ipak kuća Simona Dalea se izdvaja od ostalih svojom jednostavnošću. Više pažnje je poklonjeno praktičnoj nego vizuelnoj strani i pazilo se da utjecaj na okolinu bude minimalan.

Pri gradnji su korišteni materijali iz obližnje šume, što je inače praksa među dizajnerima i graditeljima u Welsu. Potporni zidovi i temelji su napravljeni od kamena i blata, dok slama čini glavni vid izolacije. Unutrašnji zidovi su okrečeni u bijelo, a svi podovi, prozori, cijevi i sve što se nalazi u unutrašnjosti doma su stvari i materijali pronađeni na otpadu i ponovo upotrijebljeni.

Simon je stvorio kuću koja koristi alternativne izvore energije, koja je prirodno osvijetljena zahvaljujući svjetlarniku i kao takva stoji u potpunom skladu sa prirodom oko sebe. Peć na drva grije kuću, a genijalan sistem koji dovodi svjež zrak iz podzemlja održava frižider na optimalnoj temperaturi. Voda dolazi iz obližnjeg izvora, a solarni paneli daju energiju potrebnu za rad kućanskih aparata, računara i svjetla.

Za one koji nemaju mnogo novca potrebnog za izgradnju kuće na uobičajan način, ova ekološka hobitska nastamba je san koji je moguće ostvariti.





Enterijer.ba ljubiteljima pisane riječi preporučuje knjigu J. R. R. Tolkina pod nazivom Hobit.

Izvor fotografija

www.inhabbitat.com