Živjeti u kući ispunjenoj vintage namještajem znači imati pozitivan učinak na okolinu. Koristeći stare stvari spašavamo ugrožene šume i produžavamo život drveta i drugih materijala koji su već oblikovani u komade namještaja.

..................................................................................







Upravo ovakav životni stil prati i njeguje švedska dizajnerka enterijera Marie Olsson Nylander.

 

Otvoren plan

Predivna vila izgrađena 70-ih godina postala je topli dom dizajnerke Marie, njenog supruga i djece. U prvi mah nisu željeli da kupe ovu kuću ali zbog niske cijene ipak su se odlučili za kupovinu i nisu se pokajali. Od stare i oronule kućice stvorili su dom kojem se mnogi dive.

Odmah na početku renoviranja uklonili su pojedine zidove, stvorivši tako otvoreni plan što je unijelo dozu modernog u enterijer. Tako planiran prostor, nekoliko komada modernog namještaja i električni uređaji bez kojih danas niko ne može zamisliti život, jedini su predstavnici savremenog stila u ovoj kući.





Vintage priča priče

Gotovo sav namještaj i dekorativni elementi kupljeni su u prodavnicama rabljenih stvari po niskim cijenama. Tako se ovdje našla elegantna italijanska sofa iz 1960. godine, dok je ormar u sobi Marieninog sina Otta nekada bio ormarić u sportskoj svlačionici. Fantastično željezno stepenište koje vodi na drugi sprat kupljeno je od arhitektonskog ureda u južnoj Švedskoj.

Kuća je puna vintage stvari koje se predivno ističu na bijeloj pozadini i daju poseban ugođaj. Svaki komad namještaja je specifičan i priča svoju priču – oblikom, bojom, namjenom. Uklopivši se na jedinstven način u karakter ove stare kuće, vintage namještaj se odužio Marie što mu je dala drugu šansu udahnuvši mu novi život svojim osjećajem za lijepo, korisno i dugovječno.





Izvor fotografija


www.digsdigs.com