Šarmantno eko naselje Whitepod smješteno je u švicarskim Alpama na 1420 metara nadmorske visine, u blizini sela Les Cerniers.

..................................................................................








Tvorac Whitepod naselja, Sofia de Mayer, željela je stvoriti lijepo i mirno odmaralište koje će počivati na snažnim ekološkim principima do kojih lokalno stanovništvo drži kada se radi o planini. Ovo turističko naselje posjetiocima nudi čudesnu zimsku eko pustolovinu. Gostima je na raspolaganju sedam kilometara skijaških staza sa privatnom žičarom i još mnogo različitih načina istraživanja planine, kao što su snowboarding, vožnja u saonicama koje vuku psi, hodanje u krpljama za snijeg ili duge šetnje sa vodičem.


Eko čahure

Whitepod selo sastoji se od bijelih kupolastih šatora nalik na čahure, postavljenih na drvene platforme, što ima mnogo manji utjecaj na nedirnutu planinsku prirodu od građevina postavljenih na temelje.

Podizanjem na platforme, čahure su na prirodan način izolirane od hladnoće i snijega. Dodatno su opremljene učinkovitim pećima na drva koje griju i pružaju romantičan ugođaj u hladnim noćima. Eko čahure nalikuju na tradicionalni iglu i bijelom bojom su potpuno uklopljene u okliš.

Svaki od 15 iglua ima veliki prozor i terasu okrenute ka jugu odakle se pruža predivan pogled na netaknutu prirodu, dolinu i još dalje na Ženevsko jezero.

Masivna konstrukcija i nepropusni materijali od kojih je napravljen ovaj iglu-šator nude dobru izolaciju i odolijevaju nevremenu i jakim vjetrovima te mogu izdržati veliku težinu snijega.

Unutrašnjost šatora je skromna ali djeluje luksuzno i nevjerovatno udobno. Nema električne energije i za osvjetljenje se koriste petrolejske lampe. Veliki udoban krevet prekriven je posteljinom načinjenom od prirodnih materijala. Namještaj je napravljen od recikliranih materijala ili drveta uzgojenog u švicarskim šumama na održiv način.





Centralna koliba

Kupolasti bijeli šatori su okupljeni oko kolibe uređene u šarmantnom alpskom stilu koja je izgrađena davne 1820. godine.

U ovoj kolibi nalazi se recepcija gdje gosti bivaju toplo dočekani kada stignu, a kasnije se na istom mjestu sastaju zbog objedovanja i druženja, uživajući u okusu topljenog sira i vina lokalnih proizvođača.

Tu su također tuševi i sauna gdje se voda zagrijava zahvaljujući solarnim pločama. Ovdje se gostima garantuju divni trenuci opuštanja i relaksacije nakon cjelodnevnog jurenja na skijama po snježnobijelim stazama.






Očuvanje prirode

Smješteno daleko od urbanih gradskih centara i zagađenja, Whitepod selo nudi čovjeku mogućnost da uživa u netaknutoj prirodi.

Ovdje nema puteva, buke i automobila. Do naselja se stiže pješice ili na skijama, dok osoblje Whitepoda preuzima na sebe obavezu da dopremi prtljag motornim sankama. Glavni cilj ovog naselja je da poveže čovjeka i prirodu na iskonski način te da educira goste i podigne njihovu ekološku svijest na još viši nivo, nudeći im pri tome potpuni komfor kada se radi o smještaju.

Boravak u ovom selu nudi mogućnost da svako ko ga posjeti postane dio nečeg pozitivnog i važnog kao što je korištenje obnovljivih izvora energije, minimalnog korištenja vode ili recikliranja otpada, a da pri tome uživa u romantici, aktivnom odmoru i slatkoj izgubljenosti u bijeloj nedođiji, daleko od sivila gradskih ulica. Whitepod eko naselje je 2005. godine dobilo Međunarodnu nagradu za održivi turizam.




 

Uz čitanje ovog članka Enterijer.ba preporučuje sljedeći audio/video