Ukrašavajući domove za Božić i Novu godinu u skladu sa prazničnim duhom darivanja i pomaganja, možete načiniti korak dalje te izbjeći korištenje svježe jelke i njenih plastičnih varijacija. Neka to bude vaš dar prirodi.

..................................................................................







Bilo da se radi o vašem malom privatnom carstvu ili o širem društvenom planu, uvijek je moguće pronaći način da se djeluje u skladu s prirodom, ne remeteći krhku ravnotežu koju smo već uveliko narušili.

Eko jelka u vašem domu

Šta je više eko – vještačka ili prava jelka?

Iako se tako ne čini u prvi mah, vještačke jelke su štetnije za okoliš. Njihova proizvodnja uzrokuje zagađenja. Mogućnost recikliranja nije opcija jer su vještačke jelke izrađene od materijala koji nisu razgradivi i obnovljivi. Pri proizvodnji i korištenju, ove jelke oslobađaju toksine i uzrokuju zagađenja. Jedini argument u njihovu korist dolazi od ljudi koji dugi niz godina koriste jednu te istu jelku.




Međutim u današnjoj potrošačkoj eri brojniji su oni koji gotovo svake godine kupuju novo drvce, a staro bacaju u smeće.

Prava jelka jednom posječena i nakon što posluži kao ukras u vašem domu, također biva bačena. Jelke koje se režu jer su namijenjene za prodaju, prevoze se iz šuma do gradova. Transport je uzročnik emisije štetnih gasova. O hemikalijama kojima se praši samo drveće suvišno je govoriti. Ukoliko ste uspjeli kupiti organski uzgojenu jelku, koja nije tretirana raznim hemikalijama, postoji način da je reciklirate tako što ćete je upotrijebiti kao gnojivo ili za grijanje. Ipak, bolje je izabrati neorgansko lokalno drvo, nego organsko uvozno.

Kada se radi o živom drvcetu najbolje bi bilo da jelku držite u saksiji te da je nakon praznika posadite u vaš vrt ili na bilo kojem drugom mjestu.


Alternativna rješenja

Ne morate imati ni pravu ni vještačku jelku da biste proslavili Božić i dočekali Novu godinu. Postoji mnogo alternativnih rješenja za dekoraciju vašeg doma. Pogledajte fotografije koje smo spremili za vas i pronađite pravo rješenja za sebe.

Svoje božićno drvce možete napraviti od različitih materijala kao što su razne vrste tekstila, primjerice juta. Najbolji materijal koji pruža mnoštvo mogućnosti za izradu eco-friendly novogodišnjeg drvceta je dakako drvo. U zavisnosti od toga koliko ste maštoviti i spretni možete napraviti divne eko jelkice od papira, plutanih čepova ili šišarika.





Neočekivani predmeti koje imate u kući mogu vam poslužiti kao „drvce“ za kićenje. Merdevine (http://www.enterijer.ba/savjeti/kucne-carolije/1031-iskoristite-stare-merdevine) su savršene za ovu ulogu jer prate oblik jelke. Okvir starog ogledala ispunite zelenim kuglama i dobit ćete zanimljivu jelkicu. Iskoristite svijećnjak zgodnog oblika ili čak i stalak za fotoaparat! A za one kreativne predlažemo „oslikavanje“ jelke na zidu, sastavljene od predmeta koje ste skupili tokom godina.





Reciklirana jelka na gradskom trgu

Na glavne trgove mnogih gradova već odavno su postavljene velike jelke kao simbol nadolazećih praznika.

U litvanskom gradu Kaunasu gradske vlasti su ove godine uradile nešto drugačije. Odlučili su sačuvati dragocjene prirodne jelke iz šuma i rasadnika, kao i novac iz gradskog budžeta. Još jednom štednja i ekologija idu ruku pod ruku.

U saradnji sa umjetnicom Jolantom Šmidtienė, koja već nekoliko godina radi na božićnom dekorisanju grada, pripremili su za svoje sugrađane jedinstven ukras u vidu reciklirane jelke. Ovo gigantsko stablo izrađeno je od 40.000 plastičnih flaša koje su vezicama spojene u kugle.

Plastično stablo je visoko 13 metara, a najveće kugle, koje se nalaze na zemlji, imaju više od pet metara u promjeru. Za potpun doživljaj, stablo je iznutra osvijetljeno što daje prekrasan svečani dojam kada se noć spusti na Kaunas, a „zeleno“ stablo zaiskri i bljesne u svoj svojoj eko ljepoti.