Poznato je da bojenje zidova ili promjena tapeta predstavljaju najlakši način unošenja promjene u enterijer. S porašću ekološke svijesti kupaca, na tržištu su se pojavile organski proizvedene tapete kao i one reciklirane.

..................................................................................







Zbog toga je danas moguće pratiti koncept “zelenog” uređenja stana, čak i kada se radi o tapetama.

Organske tapete

Zahvaljujući najnovijim tehnikama proizvodnje, na tržištu su se pojavile tapete izrađene od prirodnih materijala koje čini mješavina pamuka, biljnih vlakana i minerala. Sofisticiranim postupkom preplitanja vlakana dobijaju se tapete bez šavova, otrovnih toksina i neugodnih mirisa, koje se posebnim alatom nanose na zid. Ove organske zidne obloge moguće je nakon dužeg vremena popravljati i obrađivati prikrivajući pukotine i izbočine.

Organska proizvodnja ne ide na štetu dizajna. Naprotiv, paleta postojanih boja i zanimljivih tekstura u kojima dolaze ove tapete veoma je široka i nudi neograničen broj uzoraka savršenih za moderno i održivo uređenje enterijera.

Dodatne pozitivne karakteristike koje govore u korist ovog ekološkog proizvoda su odlična toplotna i zvučna izolacija kao rezultat prisustva pamuka te otpornost na vatru.






Reciklirane tapete

Da bi se izbjeglo bacanje na otpad nerazgradivih klasičnih tapeta, ekološki osviješteni dizajneri koriste stare tapete od kojih reciklažom dobijaju sasvim nove komade zidnih obloga koje odlikuje izdržljivost, razgradivost i prirodne boje na bazi vode.

Kao i one organski proizvedene, i ove tapete su teško zapaljive i potpuno sigurne za vaš dom. Također dozvoljavaju difuznost vodene pare u prostoru što ih čini prozračnim i sprečava stvaranje plijesni. Svaki korak proizvodnje ovih tapeta obojen je “zelenom” ekološkom sviješću. Od sirovine, preko reciklaže i proizvodnje do gotovog proizvoda, poštuju se principi zahvaljujući kojima ovaj proces ima neznatan utjecaj na okoliš, dok istovremeno dizajn ovih tapeta ide u korak s vremenom prateći trendove i nudeći svake godine nove inovativne uzorke.


Izvor fotografija

www.tillyscottage.com
www.blog.designsquish.com