Moglo bi se reći da je sve učestalije korištenje prirodnih materijala za izradu božićnih vijenaca novi trend. Međutim, to je u biti vraćanje tradiciji i prihvatanje prostih istina koje su naši stari jednostavno znali i nosili u sebi.

..................................................................................







U vašem vrtu i u kući možete naći sav potreban materijal za izradu fantastičnih vijenaca. Lijepo izrađen vijenac okačen na ulazna vrata poziva vas da uđete unutra i uživate u blagdanskim okupljanjima porodice i prijatelja.

 

Uz malo mašte

Kako je svaki vid dekorisanja enterijera podložan promjenama i novim trendovima, dizajneri su i na ovome polju pomakli granice te se božićni vijenci sad mogu vidjeti postavljeni na prozore i unutrašnje zidove kuća i stanova. Na taj način predstavljaju divan dodatak praznično dekorisanom prostoru. Uklapaju se materijalima, bojama i mirisom, kako u tradicionalan tako i u moderan enterijer.
Osvrnite se oko sebe. Šta imate na raspolaganju u svom domu, baš sad, u ovom trenutku, za izradu božićnog vijenca?


Neuobičajni materijali

Stare kravate koje su već odavno izašle iz mode, raznobojna klupka vunice, kalupi za keksiće u obliku zvijezda, čepovi od pluta koji mirišu na vino, stare čestitke koje možete izrezati u oblik lista i spojiti u krug, papirni miljei složeni u krug, koji s dodatkom lampica mogu biti elegantan i nježan ukras... Sve to možete utkati u vijenac.






Mirisi prirode

Zimzelene grane, šišarike, suho voće, štapići cimeta, kriške osušene narandže, suhe papričice, pruće... Sve ovo učinit će vaš vijenac posebnim. Ne treba pri tome pretjerati. Izreka: Manje je više, treba biti misao vodilja koja će cijelu kreaciju učiniti jednostavnom i dati joj pravu mjeru.

Vraćajući se prirodnim materijalima, gradite neku novu zeleniju tradiciju, vežući je direktno za mudrosti davnih vremena, preskačući dojučerašnju eru plastike i drugih umjetnih materijala.