Pluto nije rezervisano samo za čuvanje vina i proizvodnju ploča za oblaganje zidova i podova. Kao potpuno prirodan materijal koji je moguće reciklirati i ponovo koristiti, dizajneri pluto sve više koriste i za izradu namještaja.

..................................................................................







Namještaj od pluta je održiv, antibakterijski i vodootporan, lijepo izgleda i uklapa se u različite enterijere.

Elegantna komoda

Ova niska, minimalistička komoda jednostavnog izgleda, u potpunosti je ekološki proizvod. Za njenu izradu korišteni su isključivo „zeleni“ materijali kao što su pluto i šperploče od bambusa i javora, bez formaldehida. Završna obrada urađena je ručno, nanošenjem prirodnog voska bez sintetičkih aditiva. Njen dizajn i izradu potpisuje firma Iannone Design posvećena proizvodnji eco-friendly namještaja.





Stolica za odmor i uživanje

Daniel Michalik je „zeleni“ dizajner koji pravi namještaj od granuliranih komada pluta. Gotov proizvod nalikuje skulpturi, djeluje delikatno, a ustvari je jako čvrst i izdržljiv. Vrlo zanimljiva je „Cortica Chaise Lounge“, udobna ležaljka predviđena za odmor u vrtu ili pored bazena. Otporna na truljenje, plijesan i vodu savršena je za vanjsku upotrebu, a može se koristiti i u zatvorenom prostoru.





Plutana porodica

Tri simpatična komada namještaja iz radionice Jaspera Morissona mogu služiti kao stolice ili stolići postavljeni pored sofe ili kreveta. Svaki komad ove male plutane porodice je dopadljiv na svoj način, sličan, a opet različit. Izrađeni su od mekane i lagane ali nevjerovatno čvrste kore drveta hrasta plutnjaka. Kora se guli sa zrelih stabala u mediteranskim područjima Portugala i Španije. Između svake „žetve“ mora proći deset godina. Ovaj proces guljenja je dobar za cjelokupno zdravlje stabla.





„Dulce de Leche Divan“

U svakoj dnevnoj sobi glavnu ulogu igra kauč, zauzimajući najviše prostora i dirigujući svojim izgledom i funkcionalnošću uređenje cijele prostorije. „Dulce de Leche Divan“, izašao iz Trevor O'Neil Design studia je zaista impresivan komad namještaja načinjen od pluta. Zbog tople karamel boje prirodnog porijekla nazvan je kao popularni desert. Suvremen dizajn, čiste i jednostavne linije i zaobljeni mekani rubovi nadomještaju nedostatak visokog naslona za leđa. Ovaj „slatki divan“ kombinira ekološku održivost i eleganciju na najbolji način.