Usred očaravajuće netaknute prirode na sjeveru Švedske, s pogledom na rijeku Lule, smjestio se hotel savremenog dizajna. "Treehotel" čine različite i jedinstvene sobe smještene u krošnjama drveća, poput džinovskih kućica za ptice.

..................................................................................




Od simpatične ideje do realizacije

Supružnici Britta i Kent Lindvall vlasnici su pansiona smještenog u selu Harads.

Potaknuti sječom drveća u šumama oko njihovog sela i inspirisani dokumentarnim filmom „The tree lover“ odlučili su krenuti u akciju i predočiti svoje zamisli nekima od najboljih švedskih arhitekata koji su, srećom, prepoznali prave vrijednosti koje nudi ovaj projekat te su odlučili pomoći Britti i Kentu.

Prilikom projektovanja i gradnje vodili su se visokim ekološkim standardima. Materijali i tehnike koji su korišteni birani su na temelju brige za okoliš od čega je najvažnije napomenuti da stabla nisu uklanjana da bi se napravio prostor za gradnju.

Sve sobe imaju dobru izolaciju i zagrijavaju se pomoću podnog grijanja. Struju obezbjeđuje lokalna „zelena“ hidroelektrana. Za osvjetljenje tu je sistem LED rasvjete. Umjesto kanalizacije sobe imaju ekološki WC u kojem otpad izgara, a pokreće ga elektromotor. Pri čišćenju uvijek se koriste ekološki proizvodi. Kupatila imaju tekuću vodu dovoljnu za umivanje i ta voda se skuplja u kontejnerima koji se prazne svaki dan.

Tuševi su u posebnoj zgradi, kao i sauna ušuškana između stoljetnih borova.

Sve je vrlo jednostavno i pažljivo izvedeno kako bi se što manje utjecalo na prirodu i okoliš.





Od ptičijeg gnijezda do NLO-a


Od planirane 24 sobe, koje će biti završene 2012. godine, „Treehotel“ trenutno ima pet soba u ponudi.

Smještene u krošnjama drveća, na visini od četiri do šest metara, ove sobe pružaju prekrasan pogled na idilični krajolik. Svaka soba nosi određenu temu i shodno tome je projektovana kako izvana tako i iznutra.

Možete birati između kućice pod nazivom „The Cabin“, smještene na uzvisini strme padine do koje se dolazi preko mostića, i sobe „The blue Cone“, koja je sve samo ne plava i do koje se također dolazi preko mosta pogodnog i za ljude s poteškoćama u kretanju.





Želite li nešto sasvim uklopljeno u prirodu odlučite se za sobu „The Bird's Nest“. Ova kućica nalikuje na gnijezdo ljudskih proporcija i sva je obložena grančicama koje skrivaju prozore i unutrašnjost. Do gnijezda se dolazi pomičnim stepenicama koje nestaju nakon što uđete unutra.

Za ljubitelje naučne fantastike tu je soba „The UFO“ gdje možete uživati u svom vlastitom svemirskom brodu.





„The Mirrocube“ je kućica koja ostavlja najjači utisak. Izvana je obložena staklom u kojem se reflektuje šumski krajolik pri čemu se kućica gotovo i ne primijeti jer je potpuno stopljena s okolinom. Kako bi se izbjeglo stradanje ptica, vanjska površina stakla premazana je infracrvenim filmom koji je vidljiv samo ptičijoj populaciji.






Povratak u prirodu

„Treehotel“ predstavlja savršeno utočiste za sve one umorne od gradske vreve koji pokušavaju živjeti jednostavnije i približiti se netaknutoj prirodi, učestvujući u različitim aktivnostima koje ovaj kraj nudi ili naprosto uživajući u opuštanju i tišini.