Danas je gotovo nemoguće razdvojiti uštedu novca u domaćinstvu i „zeleniji“ način života.

..................................................................................









Koristeći resurse pažljivo i promišljeno primijetit ćemo da se to pozitivno odražava na naše finansijsko stanje.


Sitnice novac znače

Pazeći na sitnice pri korištenju električnih uređaja u domaćinstvu možete doprinijeti ekološkom načinu života i podizanju svijesti o tome, kako u krugu svoje porodice tako i šire.

S obzirom na godišnje doba u koje smo ušli i sve češću upotrebu rerne za spravljanje jela, osvrnut ćemo se na nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti da biste uštedjeli novac i smanjili račun za električnu energiju pekući „zelenije“.

•    Redovno čišćenje rerne je veoma bitno. Što je čišća unutrašnjost vaše rerne to je veća njena učinkovitost. Nemojte koristiti jaka hemijska sredstva pri tome. Redovito brisanje rerne nakon svakog korištenja krpom natopljenom sirćetom bit će sasvim dovoljno!

•    Ne žurite kod paljenja. Sačekajte da sve pripremite i tek onda uključite rernu da se zagrije. Dovoljno ju je uključiti deset minuta ranije!

•    Pecite simultano. Neka jela mogu ići zajedno u rernu ukoliko to dopušta ukus i aroma koju ispuštaju.

•    Budite disciplinovani i ne otvarajte rernu samo da biste provirili unutra. Tako se gubi toplota i pečenje se usporava.

•    Deset minuta prije nego planirate izvaditi jelo iz rerne isključite je. Rerna je dovoljno zagrijana i držat će određenu temperaturu još neko vrijeme nakon što je isključite.

Izvor fotografija

www.3rings.designerpages.com
www.furnitureminimalist.com