Reciklaža, prepoznavanje potreba jedne zajednice i aktiviranje malih zanatskih obrta „upleteni“ su u stolicu za ljuljanje Mousso Koroba, koju je dizajnirao Kix Studio, specijalno za stanovnike Malija.

..................................................................................





 

Stolica za bolji život

Specifičan način života u Bamakou, država Mali, iznjedrio je proizvod koji u sebi sadrži ekološku, socijalnu i ekonomsku do(bro)bit.

Za Malijce svaka stvar ima mogućnost višestruke i ponovne upotrebe. Nešto sasvim prosto kao što je sklopiva stolica za ljuljanje, koju nose kod rođaka i prijatelja kada idu u posjet je sve što im je potrebno za dobru zabavu.

Ova stolica produžava život odbačenim plastičnim kesama i transformiše ih u nešto novo i upotrebljivo, pričajući pri tome priču o malijskom načinu života, potrebama lokalnog stanovništva i brizi za okoliš.

Upletene kao konopac, plastične kese daju ovoj stolici čvrstoću i elastičnost. Mogućnost sklapanja čini je lakom za transport i zgodnom za odlaganje u kući, kada nije u upotrebi. U prilog joj govori i to da je cijenom veoma pristupačna.





Posao za sve

Pored iskorištavanja otpada i važnog ekološkog aspekta, proizvodnja ove stolice ima još jedan pozitivan učinak. Naime, način izrade je jako jednostavan i stolicu mogu izrađivati svi.

Materijal za izradu je vrlo jeftin ili dostupan besplatno na ulicama Bamakoa. Ova činjenica doprinosi poboljšanju ekonomije tog područja jer znači posao, kako za male zanatlije tako i za one koji nisu kvalifikovani radnici ali su u potrazi za poslom i voljni su okušati se u pravljenju ovih stolica.