U talijanskoj modnoj prijestolnici, Milanu grade se neboderi blizanci nazvani „Bosco verticale“ ili „Vertikalna šuma“. Izgradnja ovih nebodera dio je projekta ozelenjavanja i pošumljavanja Milana pod nazivom BioMilano. Nebodere je projektovao čuveni arhitekta Stefano Boeri iz kompanije za urbani dizajn i arhitekturu Boeri Studios.

..................................................................................





„Ideja za izgradnju vertikalne šume rodila se prilikom učešća u lokalnom projektu pošumljavanja. Zamislili smo zgradu u kojoj stanuje pejzaž.“, rekao je Michelle Brunello, direktor Boeri studios.

 

Drveće umjesto balkonskog cvijeća

Da bi izbjegli širenje gradskog teritorija, arhitekti kompanije Boeri studios došli su na ideju da doprinesu projektu pošumljavanja i unapređenja kvaliteta okoliša, tako što će skoro hiljadu stabala zasaditi vertikalno na terase ovih nebodera.

Na taj način smanjit će se uobičajna potrošnja resursa pri čemu će doći do uštede energije i prostora. Stanari će zahvaljujući svojim vlastitim balkonskim parkovima biti zaštićeni od buke, zagađenja i prašine. Reciklirana voda iz stanova koristiti će se za zalijevanje ovih vrtova. Ovakav način stanovanja smanjit će potrebu za klima-uređajima.





Simbol održivog života

Drveće izabrano za sadnju pažljivo je odabrano nakon niza testiranja. Vodilo se računa o tome da se iskoristi drveće koje je dovoljno čvrsto te neće, u slučaju jakog vjetra, biti iščupano i oboreno na zemlju.

Ovi tornjevi neće biti dom samo ljudima i biljkama nego i različitim insektima, pticama i drugim životinjama koje inače žive u parkovima Milana.

Raznolika flora i fauna integrisana u stanove ljudi predstavlja veličanstven simbol održivog života i suživota

U bliskoj budućnosti ovakav način gradnje mogao bi se pokazati kao idealan, ako ne i jedini moguć, kada se radi o širenju teritorija velikih gradova.