Reciklaža ne prestaje u momentu kada razdvojimo kućni otpad i bacimo ga u odgovarajuće kontejnere. Reciklaža ili ponovna upotreba završava onda kada se tom otpadu nađe nova namjena i pruži mu se šansa da postoji i dalje u nekom drugom obliku.

.................................................................................







Ako se osvrnete oko sebe možda ćete uočiti nešto što je zrelo za bacanje u smeće ili je već bačeno. Zažmirite i zamislite kako bi ta stvar izgledala kada biste joj baš vi udahnuli novi život.

Na sličan način, uz malo mašte i volje, nastali su neki od bizarnih recikliranih komada namještaja koje vam predstavljamo i koje su dizajnirali uglavnom mladi dizajneri. Oni se okreću reciklaži, između ostalog, i zbog toga što je materijal za rad lako dostupan i jeftin, a rezultat zabavan i originalan.

 

Kada kao kauč

Današnji trend pri uređenju kupatila je izbacivanje stare zahrđale kade i ugradnja moderne i praktične tuš-kabine. Kamo sa starom kadom? Mnogi se odlučuju na njeno izbacivanje iz stana pravo na smetljište.
Tim dizajnera firme Reestor uradio je nešto novo i zanimljivo. Uz par modifikacija pretvorili su kadu u simpatičan kauč. Morate priznati da, ma kako neobično djelovalo, ova kada-kauč izgleda sjajno.






I dalje se okreće

Kada vaš bicikl ode u penziju ili mu se iskrivi točak, produžite mu život reciklažom. Ako imate viziju i zlatne ruke kao Andrew Gregg probajte, inspirisani njegovim radom, iskoristiti stare točkove od bicikla da napravite klub-stolić, zanimljivu i udobnu stolicu ili ogledalo. Sačuvat ćete tako svog dvotočkaša od zaborava i pružiti mu priliku da i dalje bude lijep i koristan.






Papirne korpe

Recikliranje starih novina samo po sebi troši određenu količinu energije. Da bi se taj proces ponovne prerade izbjegao, od novina i magazina vješte ruke mogu, uz dosta truda i strpljenja napraviti fantastične korpe u kojima možete držati bilo šta, vazne ili zdjele za voće. Iako je to možda teško pojmiti, ove rukotvorine od papira su iznenađujuće čvrste.






Treperave olovke

Koliko ste jednokratnih hemijskih olovaka bacili u svom životu? Vjerovatno mnogo. Šteta, jer su mogle pronaći elegantnu novu namjenu kraseći šarmantnu lampu ili raskošan luster koji može stati, rame uz rame, s onim kristalnim. Svjetiljke od hemijskih olovaka ipak nose jednu pozitivnu poruku, a svijetle jednako dobro.





Ovakav namještaj možda nije za svakoga. Nesvakidašnje ideje i njihova realizacija će mnoge natjerati da u čudu dignu obrvu. Ipak zahvaljujući onim hrabrijim i odlučnijim ova planeta i dalje ima šansu da, transformišući staro u novo, preživi i odahne, jer ponovnom upotrebom starih stvari ne crpimo nove resurse i dozvoljavamo zemlji da se regeneriše.