Prilikom dekorisanja u enterijeru postoji jedno krucijalno pravilo: treba da vladaju oni detalji koji se vama dopadaju i u čijem se okruženju dobro osjećate.

..................................................................................







Da li se kvalitet i ljepota ručnog rada danas cijeni ili je to vanvremenska vrijednost, ostaje nam da se pozabavimo ovim pitanjem.

Za ručni rad se može reći da je rađen srcem i sa dosta energije i pažnje. Od naših baka koje su u stara vremena svaki slobodan trenutak koristile da stvore neki detalj svojom rukom, do modernog doba u kojem je za veliki broj ljudi kupovina industrijskih proizvoda vrhunac ljepote i pitanje prestiža, stvorio se jedan širok jaz kojim su se danas mnogi pozabavili.


Jedno isključuje drugo?

Živopisan prostor i njegov sklad i harmonija mogu se postići na različite načine i korištenjem različitih materijala. Međutim, mnogi se slažu da se u posljednjoj deceniji pokreće dosta pitanja o otuđenju između ljudi, hladnim odnosima i istim takvim stanovima. Sve je više onih koji se vraćaju starim zanatima šivenja, štrikanja, vezenja i svih ostalih zaboravljenih vještina, kako bi povratili toplinu doma i prisjetili se ličnog naslijeđa.







Tako se sve više cijene porodične zanatske radnje za izradu tepiha, prekrivača, posteljine i ostalih sitnica za dom. Da jedno ne bi isključivalo drugo potrebno je veliko prilagođavanje i praćenje trendova. Sve vještine i talenat davnina potrebno je skladno uklopiti u postulate današnje funkcionalnosti i pretočiti u ostvarenje koje će biti dopadljivo i primamljivo.


Između iščezavanja i savremenih potreba

Kreativnim preoblikovanjem isheklanog stolnjaka u, naprimjer taj isti komad obojen u neku modernu boju, moguće ga je uklopiti u moderan enterijer i tako dati posebnu ljepotu ambijentu. Jednako je i sa ručno rađenim tepisima i jastucima. U stilovima koji su zahvatili cijeli svijet: vintage, eklekticizam ili francusko-romantični skoro je nemoguće naći dom bez nekog detalja ručne izrade. Štaviše, oni su neophodni da bi se cijela atmosfera nadopunila.







Raskošniji dizajn i mekoća svih proizvoda izrađenih rukom, skoro pa nemaju konkurenciju, ali to je opet stvar ličnog ukusa i stava pojedinca prema uređenju. Ono što je sigurno to je da se većina predmeta urađenih rukom (a dijapazon je ogoroman) može nazvati svojevrsnim umjetničkim djelom. Za pojedine neki od tih proizvoda nemaju cijenu, za pojedine su potpuno neupotrebljivi, a za treće nisu IN. U kojoj ste vi grupaciji?