Boje koje će vas opustiti i smiriti su prljavo bijela, bež, boja breskve, nježno zelena i svijetlo plava i siva. Prostor dodatno osnažite bojama - zimi neka vam bude deblja i tamnija posteljina, a na proljeće svjetlija.

spavaca2

Osim enterijera i dekoracije, pogodna boja spavaće sobe može doprinijeti mirnom snu i veselim jutrima. Budući da je to obično prva soba koju vidite prije spavanja i prva ujutro kad se probudite, morate paziti što unosite u nju, a što ne.

Boje igraju važnu ulogu u uređenju spavaće sobe jer mogu utjecati na naše emocije i stanje raspoloženja.

- Koliko god ludo zvučalo, bojom stupamo u interakciju stalno, svjesno i nesvjesno. Boja je moćan alat koji na neki način smatramo nevažnim i uzimamo zdravo za gotovo - kaže terapeutkinja bojama Walaa AlMuhaiteeb.

spavaca1

Prije nego donesete bilo kakvu veliku odluku o boji vaše spavaće sobe, IKEIN dizajner enterijera Barry Reidy kaže da prvo morate razjasniti što želite postići u sobi.

- Prvo, preporučio bih da se zapitate kakva je atmosfera i raspoloženje koje želite stvoriti? Što za vas znači umirujući prostor? Spavaća soba može biti vaša supermoć. Svima nam je potreban prostor u kojem se možemo opustiti, osjećati se ugodno i sigurno i napuniti baterije - dodaje.

spavaca3

Dizajnerica enterijera Lisa Galano dodaje da s toliko toga što se događa u našem svakodnevnom životu, spavaće sobe mogu poslužiti kao utočišta koja nam pomažu opustiti misli.

S obzirom da mnogi žele da im spavaće sobe pomognu da se smire i opuste, ispunite ih svijetlim, poticajnim bojama.

spavaca4

- Ako stavimo boje koje su uzbudljive i stimuliraju um, kao što je žuta, to nam neće pružiti miran san. Neće stvarno pomoći cilju prostora - kaže AlMuhaiteeb.

Ovo je popis opuštajućih nijansi boja koje Reidy, Galano i AlMuhaiteeb povezuju sa umirujućim prostorom za spavanje:

  • Svijetlo plava
  • Svijetlo siva
  • Svijetlo ružičasta
  • Prirodni tonovi drveta
  • Prljavo bijela
  • Boja breskve
  • Nježno zelena
  • Topla bež

Ove svijetle, prigušenije nijanse obično su lake za oči i manje poticajne za osjetila od kričavih i žarkih boja. Kao takve, većina ljudi će ih smatrati opuštajućim za gledanje.

Ipak, boja spavaće sobe je lični izbor, pa morate uzeti u obzir i svoje preferencije. AlMuhaiteeb napominje da, iako se nježne plave i plave nijanse često preporučuju za spavaće sobe, netko tko ima negativne asocijacije na vodu ili valove može ih smatrati uznemirujućim. Ako ne znate koju boju bi stavili u spavaću sobu razmislite o ciljevima koje ste postavili za svoj prostor i kako želite da se osjećate u njemu, a zatim zatvorite oči i provjerite dolazi li vam na pamet neka boja. Ako da, to su nijanse s kojima ćete poželjeti početi.

spavaca5

Naravno, vaša spavaća soba ne mora biti samo jedne boje. Ako se svako jutro odijevate u spavaćoj sobi i želite se osjećati punim energije, razmislite o dodavanju malih svjetlijih boja u to područje.

- U stvari se radi o ravnoteži i kombinaciji boja - kaže AlMuhaiteeb.

Što se tiče toga koji drugi dijelovi spavaće sobe obično podnose nešto više boje, Reidy je ljubitelj različitih nijansi na krevetu.

spavaca6

- Vaš izbor tekstila može transformirati vaš postojeći prostor i učiniti ga potpuno novim. To je najbrži način da dodate boju u sobu, a možete mijenjati tekstil i po sezonama. Važno je razmišljati o tome kako se svaki element vašeg enterijera spaja kako bi se stvorio izgled koji želite - objašnjava.

Razmislite o debljim pokrivačima u toplijim tonovima zimi te ih na proljeće zamijeniti svjetlijom i tanjom posteljinom, piše Mind Body Green.