Obavezno ostavite dovoljno prostora za zračenje između stražnjeg dijela uređaja i zida. Frižidere i zamrzivače treba postaviti na što hladnijem mjestu u kući, nikako u blizini izvora topline.

friziderstednja

Kad kupujete frižider, izaberite onaj koji odgovara potrebama vaše porodice. Valja imati na umu da frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bez obzira na to je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.

Ako u domaćinstvu živi samo jedna osoba, dovoljan joj je frižider od 100 do 150 litara. Par ili porodica s dvoje djece u potrebi su za frižiderom između 200 i 280 litara, a više od pet ljudi treba malo veći frižider, onaj od 300 litara.

Frižidere i zamrzivače treba postaviti na što hladnijem mjestu u kući, nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera jer svaki stepen niže može smanjiti potrošnju struje i do šest posto.

Prilikom postavljanja treba ostaviti dovoljno mjesta za zračenje između stražnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 cm).

Ugradbeni frižideri u stražnjem dijelu, gdje se oslobađa toplina, imaju manju cirkulaciju zraka, pa će zbog toga i trošiti više struje za postizanje i održavanje određene temperature u frižideru. Zbog toga izbjegavajte kupovinu ugradbenih frižidera ako je moguće.