Prelazak na netoksične posude je važan korak, ali stručnjaci dodaju da je način na koji se brinete za svoje posuđe još važniji. Izbjegavanje preparata za čišćenje posuđa koji sadrže hemikalije je jedna od tih navika.

KuhinjaSavjeti

Kuhinja je srce doma. Kako bi bila što zdravija, stručnjaci se slažu da su neki od najvažnijih koraka provjetravanje prostorije tokom kuhanja, čišćenje posuđa netoksičnim sapunom kao i izbjegavanje plastičnih spremnika za hranu.

Ove navike izbjegavajte:

Posuđe čistite preparatima koji sadrže hemikalije

Prelazak na netoksične posude je važan korak, ali stručnjaci dodaju da je način na koji se brinete za svoje posuđe još važniji. Caroline Blazovsky, osnivačica 'My Healthy Home' kaže da većina posuđe i dalje čisti preparatima koji sadrže hemikalije.

- Uvjerite se da koristite sapun ili tablete za pranje posuđa koje su certificirane i da u njima nema štetnih hemijskih spojeva - preporučuje Blazovsky.

Kuhate bez uključenog ventilatora

Kada se zagrije, plin može otpuštati male čestice, ugljični monoksid, dušikov dioksid i formaldehid u zrak. Ako se nastave nakupljati, ti zagađivači mogu doseći razine koje premašuju standarde sigurnosti zraka i mogu predstavljati zdravstveni rizik. Blazovsky i savjetnik za okoliš Ryan Blaser kažu da je zbog toga važno uvijek imati uključen ventilator dok kuhate.

Spremate hranu u plastične posude

Plastični spremnici i vrećice nisu prikladni za pohranu hrane (posebno ako je vruće). Mogu izlučivati spojeve koji ometaju endokrini sistem. Umjesto toga, vruću hranu spremajte u staklene posude i koristite višekratne silikonske vrećice za hladne predmete.