Čitalac iz Mostara javio se sa upitom za savjet o konstrukciji garsonijere na terasi iznad garaže. Prijedlog dala arhitektica Merima Delić.

mostarstan

Poštovanje,

Javljamo se iz Mostara i molimo Vas za pomoć, tj. savjet. Naime, željeli bismo na terasi koja se nalazi iznad garaže u našem dvorištu, uz porodičnu kuću, napraviti garsonjericu (sobu) za našu 15 - godišnju kćer tinejdžerku.

Šaljemo Vam dimenzije i fotografije, uz druge popratne informacije.

mostarstan1

mostarstan2

mostarstan3

mostarstan4

mostarstan5

Dakle, već postojeće zidove na sjevernoj i zapadnoj strani bismo nadogradili Ytong blokovima, do potrebne visine, na koje bi bila postavljena drvena konstrukcija krova (bez gornje ploče) i novi limeni pokrov koji imitira crijep. Sjeverni zid bismo podigli nešto više, u odnosu na onaj na južnoj strani, kako bi krov dobio potrebni nagib. Nagib krova može ići i drugačije, ako to bude neophodno.

Na južnoj strani bismo željeli velike prozore. Postoji mogućnost i za prozore na sve četiri strane, ali mislimo da nema potrebe, osim za manji prozor u toaletu.

Kada je riječ o bojama i stilu namještaja, nemamo posebnih želja, osim da budu funkcionalno uklopljene u postojeći prostor, a što bi odgovaralo potrebama jedne tinejdžerke.

Postavit ćemo svakako izolaciju na postojeću ploču s obje strane, s donje strane iz garaže stiropor, a s gornje po ploči, ljepenku i izolaciju te laminat ili parket.

Garsonjera/soba će se grijati/hladiti na klima uređaj + dodatnu grijalicu zimi, ukoliko bude potrebe.

Sanel

..................................................................................................................................................

Poštovani,

Prema dimenzijama i fotografijama koje ste poslali, te opisom Vaših želja, iznad postojeće garaže moguće je napraviti manji stan za Vašu kćerku.

Prostor stvarno pruža mnogo mogućnosti, a ja ću Vam sada predstaviti dvije.

U obje varijante pored ulaza formira se toalet manjih dimenzija, ali sasvim dovoljan za njene potrebe. U prvoj varijanti predlažem pregrađivanje prostora pregradama koje nisu potpuno fiksne i koje ne blokiraju pogled potpuno.

slika 1

Danas je moguće naći razne varijante takvih pregrada, u stilovima koji će najbolje odgovarati Vašoj kćerki. Jedna takva pregrada bi mogla tvoriti ulazni hodnik, a ujedno pružati i mjesto za odlaganje na ulazu.

slika 2

Upravo zbog ovoga u prvoj varijanti prostor je moguće potpuno transformisati jednom kada to Vaša kćerka poželi.

U ovoj varijanti u prostoru je moguće formirati dnevni boravak, prostor za spavanje sa radnim stolom i prostor za odlaganje (garderobu). Između ovih svih prostora postavljene su pregrade koje ih definišu, ali koje ne blokiraju prostor pa je vidljivo da je to još uvijek jedna cjelina.

slika 3

slika 4

U drugoj varijanti se sa južne strane formira manja lođa, te dnevni boravak koji ima funkciju boravka i spavanja. U ovom prostoru je smješten i radni sto.

S obzirom da su dodatni zidovi pregradili prostor, sa istočne strane formirana je veća garderoba sa toaletnim stolićem. Na ovaj način djevoka dobija svoj vlastiti otvoreni prostor, a unutrašnji prostor je jasnije definisan i nije više toliko transformabilan kao kod prve varijante.

slika 5

Svakako u obje varijante planirajte iskoristiti zidove na kojima nema prozora da postavite police, te planirajte izradu namještaja po mjeri kako biste dobili adekvatna rješenja.

slika 6

slika 7

Što se tiče uređenja prostora predlažem da to budu svjetliji, mekši tonovi kako bi prostor bio prozračan i mladalački. Boje ćete usaglasiti sa kćerkom, no predlažem da koristite dosta indirektnog osvjetljenja kako bi se dobio dojam udobnog stana u kojem će se ona osjećati sigurno i ugdono.

slika 8

slika 9

slika 10

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.