Čitateljka Viktorija je u nedoumici kako opremiti dnevni boravak u koji je za sada stavila samo ugaonu garnituru. Pogledajte nekoliko prijedloga koje je dala arhitektica Merima Delić.

Slika 3

Poštovani,

treba mi pomoć i savjet dizajnera oko boje za TV policu, zavjesa i tepiha. Imam samo ugaonu garnituru nešto između kapućino i bež boje.

Prostorija ima troja vrata. Dimenzija prostorije je 4,0x4,5 = 18m2. Zid gde treba da bude tv polica je 4m dužine. Dimenzije tri prozora = 3.15m, i dva prozora = 2,13m.

Preferiram pastelne boje i želim opuštenu atmosferu.

U prilogu Vam šaljem nekoliko fotografija prostorije.

upit1

upit2

upit3

U nadi da ćete mi pomoći sa Vašim stručnim savjetom, unapred Vam se zahvaljujem.

Sa poštovanjem,

Viktorija

.................................................................................................

Ove sedmice odgovaramo na pitanje vezano za dizajn dnevnog boravka pastelnim bojama. Čitateljka je navela da želi postići opuštenu atmosferu, a pastelne boje su odlične za to.

Pastelne boje ne moraju voditi glavnu riječ u uređenju, ali itekako mogu da ga unaprijede i donesu jednu posebnu notu cijeloj prostoriji.

Prostor koji imate je prazno platno, pa u njemu možete uraditi šta god želite. Ugao koji imate trenutno je dovoljno neutralan da će se uklopiti u dizajn. Jedina otežavajuća okolnost su ova sobna vrata u tamnom drvetu, ali uz malo mašte i to se može uklopiti.

Prvi prijedlog koji ću vam dati koristi nešto jače tonove pastelnih boja, ali isto tako koristi tamnije drvo koje bi se slagalo sa sobnim vratima. Na ovaj način ćete dobiti jednu ušuškanu atmosferu, a s obzirom da soba ima dovoljno prozora možete sebi priuštiti luksuz malo jačih i tamnijih boja.

Svakako bi osnova bili bijeli zidovi, ali akcentni zid iza komode za TV može biti kao na slici ispod.

Slika 1

Kao što vidite uz tu boju odlično se slaže tamna zelena. Međutim Vama ne bih preporučila zavjese u toj nijansi, mogle bi previše zagušiti prostor. Umjesto toga i zavjese i tepih mogu biti u pastelno sivoj, a zelenu i crnu možete ubaciti na jastučićima i drugim sitnijim elementima dizajna.

Ovo bi dakle bila paleta boja za taj dizajn.

Paleta 1

Što se tiče same komode za TV, ukoliko volite namještaj koji na sebi ima teksturu drveta, u ovom slučaju možete raditi kombinaciju tamnijeg drveta i sive koja je slična onoj na tepihu. Bitno je samo da tamno drvo ne čini najveći dio površine. Iako je na narednoj slici drvo nešto tamnije, slična kombinacija bi se mogla napraviti u Vašem prostoru sa drvetom koje se slaže sa enterijerom.

Slika 2

Drugi prijedlog će koristiti nježnije i svjetlije tonove. Osnova za njega bit će nježna pastelna zelena koju možete provući kroz boju na zidu, boju jastučića, ali je možete koristiti i na pločastom namještaju.

Zid iza TV komode ne mora da bude jednoličan. Možete se poigrati sa nijansama i napraviti neki uzorak koji vam se sviđa. Na narednoj slici vidite kako je to urađeno na zidu iza trosjeda.

Slika 3

Komoda za TV u ovom slučaju može da ima dio u zelenoj boji kao što je to slučaj na ovom primjeru. To bi definitivno bio glavni komad namještaja u ovom enterijeru.

Slika 4

Ovoj zelenoj i bijeloj na zidovima trebalo bi suprotstaviti neku topliju boju, a to možete uraditi pastelno rozom kao slici broj 3. Ta nijansa bi bila odlična na zavjesama i jastučićima, prostirkama ili slično. Za tepih ipak odaberite nešto neutralnije sa eventualnim detaljima u nekoj od boja dizajna. Za ovaj prijedlog bi odgovarala ova paleta.

Paleta 2

I treći prijedlog bi se mogao nazvati najsigurnijim. U njegovoj osnovi je svjetlija pastelno smeđa boja koja bi se pojavila na zidu, a svi ostali elementi bi bili u neutralnim bojama, siva, bijela, boja kafe i crna.

Slika 5

Komoda za TV u ovom slučaju bi bila bijela sa detaljem u tamnom drvetu, recimo gornja ploha bi mogla da bude u tom drvetu, ili neke otvorene police, nogice i ručkice i slično.

slika 6

Na uglu bi se pojavili jastučići u boji približnoj uvoj na zidu u kombinaciji sa paselno sivom. Tepih kao što je na slici broj 5 je odličan uz ovaj dizajn, a zavjese u ovom slučaju mogu ići u blijedoj boji bijele kafe ili čak klasične bijele.

Paleta bi u tom slučaju izgledala ovako.

Paleta 3

U svakom slučaju koju god varijantu da odaberete nećete pogriješiti. Pitanje je samo šta vi lično više volite i kakve boje vas odmaraju i usrećuju.

Imate jako lijep prostor sa dosta svjetla što vam samo po sebi pruža mnogo mogućnosti za "igru".

Merima Delić, dia
Stručna saradnica

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.