Jedna od šest mogućih organizacija kuhinje i njenog prostora jeste linijski raspored elemenata. Nermin i Nizama žele da spoje estetiku i praktičnost, te su se za savjet obratili Lani Barać, stručnoj saradnici Enterijer.ba. Evo šta ona predlaže za poboljšanje funkcionalnosti.

..................................................................................

Poštovani,

U prilogu Vam šaljemo naš nacrt kuhinje i tlocrt prostorije. Imamo veliku nedoumicu kako da uklopimo frižder i gdje, jer ne želimo ugradbeni, pa bismo Vas zamolili za pomoć.

Također nismo sigurni da li će se, zbog dužine (gotovo 5 metara), kuhinja estetski uklopiti i izgledati kao jedna cijelina?

Spremni smo prihvatiti Vaš savjet ukoliko postojeće rješenje nije optimalno.

Unaprijed zahvalni,

Nermin i Nizama

..................................................................................

Poštovani Nermine i Nizama,

Prije svega želim da otklonim Vaše nedoumice vezane za estetski utisak koji će Vaša kuhinja ostavljati.

Postoji nekoliko šema rasporeda kuhinjskih elemenata i njihove organizacije, a koji se primjenjuju u zavisnosti od veličine i oblika prostorije. To su:
1.    kuhinja sa organizacijom u obliku latiničnog slova U
2.    u obliku latiničnog slova G
3.    u obliku latiničnog slova L
4.    dvoredna kuhinja (kod koje su elementi organizovani u dva reda, jedan naspram drugog)
5.    ostrvski tip organizacije (kod kojeg postoje elementi koji se nalaze nevezani za zidove i oko kojih je moguć prolazak i neometan pristup sa svih strana)
6.    i kao u Vašem primjeru, linijski tip rasporeda elemenata koji su poredani uz jedan zid.







 

Kompaktnost ostaje nenarušena

U posljednjem slučaju pet metara nikako ne predstavljaju kritičnu dužinu i to neće narušavati njenu kompaktnost. Kako bih Vam otklonila sumnje, izdvojila sam nekoliko primjera lijepo organizovanih linijskih kuhinja sa interneta.





Što se tiče same organizacije elemenata, pretpostavljam da ste o tome već razmišljali prilikom izrade postojećih crteža koje ste mi poslali. Na ovakav raspored nemam većih zamjerki. Postavka frižidera kao samostojećeg elementa, također ne treba da Vas puno zabrinjava. 

Česti su takvi slučajevi i ukoliko smatrate da će takav raspored biti funkcionalan u Vašem domu, svakako treba da ga ispoštujete. Trudite se da vizuelno objedinite prostor postavljanjem zanimljivih polica, slika, upotrebom neke boje kao akcenta na detaljima, kao na sljedećim primjerima.





Prijedlog rješenje

Ukoliko ipak niste zadovoljni ovakvim rješenjem, kao alternativu mogu da Vam predložim umetanje frižidera umjesto jednog dugačkog kuhinjskog elementa, kao na skici. Na taj način će svi dijelovi kuhinje biti objedinjeni kako prostorno, tako i funkcionalno. Ukoliko težite jednostavnosti i minimalizmu, trudite se da boja frižidera bude u tonu sa ostalim kuhinjskim elementima. U suprotnom, opredijelite se za neku boju koja će dati akcenat cijeloj prostoriji, kao na prikazanim primjerima.





Mnogo sreće u organizaciji Vašeg životnog prostora!

Lijep pozdrav,

Lana Barać, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori fotografija


digsdigs.com
housetohome.co.uk
pinterest.com
desiretoinspire.com
loftboston.com
myhomeideas.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.