Pitanja o pravilnoj izolaciji doma uvijek su aktuelna i veoma bitna. Ukoliko ne postoji šansa za vanjsku izolaciju, koje sve solucije postoje za unutrašnje oblaganje zidova termoizolacionim materijalima? Na ovo pitanje odgovor je dala stručna saradnica Enterijer.ba Lana Barać.

..................................................................................

Imam problem zimi sa hladnoćom pa mi treba pomoć. Zgrada je pravljena 80-tih godina i nema stiropor sa vanjske strane te zimi bude hladno i pored grijanja. Ja već dve godine razmišljam da li da stavim stiropor sa unutrašnje strane - ne znam da li mi je to pametno i kolika bi debljina bila potrebna? Da li je dovoljno 3 cm stiropora?

Pozdrav!

B. Grbić


..................................................................................

Poštovani gospodine Grbiću,

Što se tiče same teme unutrašnje toplotne izolacije, mišljenja su podijeljena.

Vanjski zidovi, zajedno za prozorima, predstavljaju najveće površine hlađenja, te se pravilnom izolacijom istih može postići ušteda u količini potrošenih energenata za zagrijavanje prostorija, kao i povećanje ukupnog komfora života.


 

Stajališta o pravilnoj izolaciji

Najispravnije stajalište je ono koje kaže da se "kuća" po pravilu uvijek izoluje sa vanjske strane, slično kao što i mi zimi oblačimo kaput. Sa stanovišta građevinske fizike ovo pravilo se pravda činjenicom da se prilikom spoljašnje izolacije minimizira pojava kondenzacije, a u isto vrijeme zidovi postaju masa koja akumulira toplotu. Na suprotnoj strani, u slučaju unutrašnje izolacije zagrijavate samo vazduh u prostoriji.


Stiropor i dovoljna debljina

Međutim, kako postupiti u slučaju kada spoljašnja izolacija nije opcija, kao u Vašem slučaju?

Postoje primjeri u praksi kada se unutrašnja izolacija pokazala kao dobro rješenje.

U tim slučajevima je korišten stiropor ili neka druga izolacija poput mineralne vune, preko čega se postavlja parna brana, koja se potom oblaže gipskartonskim pločama. Ukoliko se radi o adaptaciji prostora, naići ćete na probleme poput potrebe da izdignete utičnice, štekere i slično.

Što se tiče same debljine termoizolacije, dovoljna je debljina od 3 cm stiropora, mada na tržištu postoje i drugi materijali i o tome možete da se raspitate u specijalizovanim radnjama ili na internetu.

Takođe, kod postavljanja gipskartonskih ploča, treba računati na dodatno povećavanje debljine usljed postavljanja noseće podkonstrukcije i debljine samih ploča. Više o tome pročitajte ovdje.

Iskreno se nadam da su Vam moji savjeti bili od pomoći.

Srdačan pozdrav,
Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.