Porodična kuća treba da posjeduje malo komfora za svakog člana. Tako Admir za svoju porodicu, pored standardnih prostorija, želi i sobu-garderober i šank. Da li je moguće napraviti rješenje koje će se uklopiti u postojeće stanje? Odgovor na upit dala je Lana Barać, stručna saradnica Enterijer.ba.

..................................................................................

Poštovani,

moje ime je Admir, imam 26 godina i živim u kući sa suprugom Maidom (26 godina) i sa kćerkom Enom (4 godine).

Odlučili smo preurediti postojeće prostorije i dobiti više prostora nego što trenutno imamo. Naravno, nemamo puno ideja pa se obraćamo Vama kako biste nam pomogli da ostvarimo naše snove.

Kupatilo nam je već sređeno i urađeno tako da to ne možemo micati ili rušiti. Također je ostavljen odvod i dovod za vodu gdje je planirana kuhinja, ali to se može dalje voditi. Kuća nema grijanje tako da je na priloženom tlocrtu ucrtan dimnjak. Planiramo uvesti narodno grijanje.

Plan je da imamo kuhinju i trpezariju, spavaću sobu i dječiju sobu sa već postojećim kupatilom. Volio bih da imamo šank ali nije neophodno. Također bih želio da imamo sobu za odjeću. Naravno, u malom prostoru to sve nije lako isplanirati, ali vjerujemo u Vašu stručnost.

U prilogu Vam dostavljam tlocrt prostorija sa dimenzijama.

U očekivanju odgovora,

Admir


..................................................................................


Poštovani Admire,

nakon uvida u Vaš upit i analiziranja skice koju ste mi poslali, došla sam do nekoliko mogućih rješenja za Vaš stambeni prostor. Predstavit ću Vam tri varijantna rješenja, koja sam poredala počevši od onog sa najmanje izmjena u smislu rušenja i dograđivanja. U sva tri slučaja kuhinju sam predvidjela u dijelu tlocrta koji je za to najlogičniji, a gdje ste spomenuli da se nalazi i sam dovod vode. Dalje razvođenje ne bi značajno pomoglo u kvalitetnijoj organizaciji prostora.








 

Varijanta 1

Kao što iz same predstavljene sheme možete pročitati, u ovom slučaju savjetujem rušenje dijela zida između dvije južne prostorije, tačnije predviđenog kuhinjsko/trpezarijskog i prostora dnevnog boravka. U ovom rješenju ne predviđam uklanjanje pregradnog zida između dvije prostorije orijentisane istočno, od kojih prvoj predviđam namjenu dječije sobe.

Druga prostorija u ovom slučaju dobija namjenu dnevnog boravka sa trosjedom na razvlačenje, koja bi se u večernjim satima mogla pretvoriti u spavaću sobu za Vas i Vašu suprugu. To je najjednostavnije i, možda, u ovom trenutku za Vas najekonomičnije rješenje. Ukoliko, ipak, imate problem sa tim da boravak ujedno bude i spavaća soba, pogledajte jedno od narednih rješenja.





Varijanta 2

U ovom rješenju pregradni zid na istočnoj strani se pomjera sasvim do prozora u predviđenoj dječijoj sobi. Ovim se ostavlja sasvim dovoljno prostora za kvalitetno organizovanje dječije sobe, a stvara se veći prostor za organizaciju ostatka prostora. Također je predviđeno uklanjanje pregradnog zida između kuhinje/trpezarije i dnevnog boravka u potpunosti. Ovim se dobija jedan prostor koji kuhinju, trpezariju i dnevni boravak ujedinjuje oko dimnjaka, koji na neki način predstavlja kućno ognjište i čvor svakog domaćinstva.

Dio predviđenog dnevnog boravka je podijeljen pregradnom policom i na taj način je stvoren prostor za smještaj francuskog ležaja. Možda na prvi pogled tlocrtne sheme ovog rješenja nećete biti sigurni u njenu funkcionalnost, međutim, na fotografijama možete vidjeti neka izuzetno zanimljiva i moderna rješenja ovakvog rasporeda prostorija. Također ćete vidjeti da pregrade između prostorija ne moraju biti samo u vidu solidne zidane pregrade, već to mogu biti laki pleksiglas zamućeni ili pjeskareni klizni paneli kojim biste u potpunosti prostor spavaće sobe mogli da odvojite od dnevnog boravka. Ovo je izuzetno korisno rješenje, jer se na taj način dozvoljava prodor prirodnog svjetla sa istočno orijentisanih prozora.





Varijanta 3

Ovo rješenje je ujedno i najkomplikovanije i njime se predviđa najviše izmjena u prostoru. Naravno, sada bi bilo najkorisnije da pomenem da se prije bilo kakvog rušenja zidova u kući prvenstveno posavjetujete sa nekim stručnim licem, najbolje arhitektom ili građevincem, koji bi Vam mogli reći na osnovu projekta ili iskustveno da li se radi o nosećim ili samo pregradnim zidovima i da li Vam je uopšte dozvoljeno njihovo uklanjanje.

S obzirom na to da se ovdje radi o iznalaženju idejnog rješenja i ukoliko ste bili nezadovoljni prethodnim varijantama i želite da imate u potpunosti izdvojenu spavaću sobu, dječiju sobu i dnevni boravak, onda Vam nudim sljedeće rješenje. Također sam iz Vašeg tlocrta mogla da primijetim da glavni problem ne predstavlja kvadratura samog prostora, već raspored prozorskih otvora na istočnoj strani.

Ovom varijantom umjesto jednog pregradnog zida orijentisanog u pravcu istok-zapad, postavljaju se dva zida, čime se dobijaju tri prostorije, a predviđeno je i pomjeranje jednog od prozora – onog koji se prema novom rješenju nalazi u spavaćoj sobi (naravno, ukoliko Vam to ne predstavlja problem, ponajprije u smislu budžeta). Nadalje, skraćuje se prostor samog hodnika, a zid između spavaće sobe i dnevnog boravka je ukošen, kako bi se stvorio jedinstven i kvalitetniji zajednički prostor kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka. U ovom slučaju, dimnjak se ponovo nalazi u centru ovih prostorija. Predviđeno je rušenje dijela zida između trpezarije i dnevnog boravka.

Primjere kvalitetno i zanimljivo organizovanih manjih spavaćih soba možete pogledati u nastavku.





I garderober i šank

U sve tri varijante kupatilo je po Vašem savjetu zadržano bez promjene, a uzana prostorija koja se nalazi prije kupatila je predviđena za namjenu garderobera. Također je u sve tri varijante u prostoriji trpezarije moguće rješenje bilo sa šankom, bilo sa trpezarijskim stolom, sve zavisi od Vaših ličnih afiniteta i potreba Vaše porodice.

Za kraj Vam predlažem nekoliko zanimljivih rješenja dječijih soba za djevojčice.





Nadam se da su Vam savjeti bili od pomoći. Srdačan pozdrav i puno uspjeha u organizovanju Vašeg životnog prostora.

Lana Barać, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.