Stručna saradnica Enterijer.ba Lana Barać ovoga puta daje odgovor na upit našeg čitaoca koji ima nedoumice oko pravilnog izbora vještačkog osvjetljenja u novoizgrađenom domu. Kako se uz pomoć pravilne rasvjete atmosfera u domu može mijenjati i prilagođavati, Lana je dala nekoliko veoma kvalitetnih savjeta za dnevnu sobu i kuhinju.

..................................................................................


Poštovani,

na internetu sam pronašao vašu adresu i otkrio da rado pomažete neodlučnima u opremanju stanova i kuća. Kako sam i ja u dilemama oko opremanja svoje porodične kuće koja je u izgradnji, obraćam vam se sa molbom za pomoć. Kao prvo da vam predstavim svoju tročlanu porodicu, supruga 1961, sin 1988. i ja 1956. godište.

Radi se o novom objektu u izgradnji za koji sam ja napravio projekat i šaljem vam radnu podlogu u AutoCadu, a ne želim pogriješiti u izboru enterijera. Predmet moga interesovanja je uređenje dnevnog boravka i kuhinje. Sa ostalim prostorijama nemam problema, već sam osmislio njihov izgled .

Dnevni boravak:

- zidna rasvjeta i pokoja stojeća svjetiljka, bez stropnih rasvjetnih tijela
- pod u kombinaciji mermera (keramike) i parketa
- možda bi bilo lijepo imati kamin
- namještaj: sjedeća ugaona garnitura, klub stolić, neka vrsta vitrine sa audiovizuelnim
uređajima i pokojom knjigom i mali tepih na sredini prostora

Kuhinja:

- zidna rasvjeta i rasvjeta u sklopu namještaja
- standardna oprema kuhinje bez nape
- manji sto za ručanje za tri osobe
- peć na čvrsto gorivo u sistemu Narodnog grijanja postavljena u predviđenu nišu
- dekorativni PVC pod

Podrazumijeva se da ništa nije nebitno, ali akcenat bih stavio na osvjetljenje koje bi trebalo dati onaj poseban šarm i ugođaj ovim prostorijama.

Unaprijed zahvalan na vašem trudu.

S poštovanjem!

Nišić E.


..................................................................................


Poštovani gospodine Nišić,

drago mi je da ste se upravo našem online magazinu obratili za pomoć oko uređenja Vašeg doma.

Organizacija prostora

Što se tiče Vašeg interesovanja za prostorije kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka, možda biste mogli uzeti u obzir mogućnost da ta dva prostora spojite u jedan zajednički. Međutim, s obzirom na to da ne znam do koje ste faze u izgradnji stigli, mogu Vam pružiti sugestije vezane za manje izmjene tlocrtne sheme.

Ukoliko ostanete pri prvobitnoj odluci da kuhinjsko-trpezarijski prostor zidom odvojite od dnevnog boravka, obratite pažnju na orijentaciju kliznih vrata (zbog toplote koju će emitovati peć u niši, razmislite o tome da se otvaraju na desnu, umjesto na lijevu stranu). U ovom slučaju, također, ne postoji mogućnost ugradnje kamina koji se vezuje za postojeći dimnjak.

Ako je izmjena tlocrtne sheme i dalje otvorena tema, onda Vam predlažem spajanje kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka u jedan funkcionalan prostor. U tom slučaju ostaje Vam otvorena varijanta ugradnje kamina. Ova tema nedavno je obrađena u našem magazinu pod nazivom ”Moć vatre i kamina”.





Rasvjeta u enterijeru

Kada govorimo o rasvjeti u enterijeru, trebate znati da se tada pažnja obraća na tri ključna elementa, a to su: prirodna svjetlost, električno osvjetljenje i boje u enterijeru.


Vještačko osvjetljenje u dnevnom boravku

S obzirom na to da je dnevni boravak obično i najveća prostorija u jednom domaćinstvu te se veoma često koristi od strane svih ukućana, bilo da se radi o gledanju televizije, čitanju, opuštanju, druženju sa prijateljima i porodicom, za hobi i zabavu, poput igranja šaha ili pletenja, od izuzetne je važnosti posvetiti pažnju osvjetljenju ove prostorije.

Umjesto samo jedne osrednje sijalice koja visi u centru sobe - možete dati mašti na volju i upotrijebiti ukrasne stone lampe, lampe za čitanje, zidna svjetla, možda svjetla za sliku ili da istaknete zanimljiv predmet.

Ukoliko ste dovoljno smjeli i kreativni, predlažem Vam da otkrijete sve čari nove LED rasvjete, koju možete ugraditi u pod ili namještaj, a ukoliko Vam je ovo ipak previše, možete se opredijeliti za tzv. tačkastu rasvjetu na plafonu. Također, postoji i dekorativna LED rasvjeta za staklene površine u plavoj, zelenoj i crvenoj boji. Tako možete da osvijetlite police na Vašoj komodi u dnevnoj sobi, a postići ćete i izuzetan vizuelni efekat.

Bitno je organizovati različite vrste rasvjete u prostoru, jer njihovom međusobnom kombinacijom možete mijenjati ambijente ovisno o potrebama i raspoloženju te prostoru dati više različitih karaktera. Tako ćete na jednostavan način uljepšati i povećati kvalitet dnevnog boravka.





Vještačko osvjetljenje u kuhinji

Kuhinja više nije prostor koji je namijenjen isključivo spremanju i čuvanju hrane, već je prostor u kome se provodi veliki dio dana, u kome se okuplja cijela porodica, a veoma često se pojavljuje kao sastavni dio dnevnog boravka.

Diskretno osvjetljenje donjih ili srednje visokih dijelova kuhinjskog prostora pružit će utisak spajanja modernog i ekskluzivnog, a isto tako doprinijeti uklapanju kuhinje u ostatak stambenog prostora. Mogućnost osvjetljenja unutrašnjih dijelova kuhinje kao što su komode, police ili viseći elementi, doprinosi funkcionalnosti i olakšava svakodnevni rad.






Izbor podova

Izbor poda zavisi od navika i životnih potreba svake porodice pojedinačno. Ukoliko se odlučite za postavljanje parketa u dnevnom boravku, sigurno ćete napraviti dobru odluku. Plemeniti karakter drveta, trajnost parketa kao podloge i jedinstvena atmosfera koju on pruža u enterijeru zaista su posebni i nezamjenjivi. Parket spada u grupu tzv. "toplih podova", za razliku od pomenutih keramičkih pločica i kamena koji su iz grupe "hladnih podova".

Već duže vrijeme poznato je da se keramičke pločice ne postavljaju samo u kupatilima i kuhinjama. One se odlično uklapaju i u prostorijama poput dnevnog boravka. Najčešće se postavljaju pločice kvadratnog oblika, dimenzija 60x60 cm ili 45x45 cm koje su laserski sječene te fuge praktično i ne postoje. Takva površina izgleda kao jedna cjelina, pri čemu do izražaja dolazi elegancija, a nedostatak fuga znači lakoću održavanja.





Ukoliko se odlučite za postavljanje pločica u Vašem dnevnom boravku, zbog frekventnosti korištenja prostora, preporučujem da se odlučite za kvalitetan proizvod, budući da čest prolazak i agresivna sredstva za održavanje na manje kvalitetnim pločicama mogu da ostave posljedice poput gubljenja sjaja i skidanja glazure.

Kombinacija ove dvije vrste poda, "toplog” i ”hladnog", također, nije neizvodiva, međutim, s obzirom na to da se ne radi o prostoriji velike površine, možda biste željeli da razmislite o upotrebi samo jedne vrste materijala kako ne biste bespotrebno "cjepkali" prostor. Dakle, ipak je bolje da se odlučite za jednu od dvije navedene varijante.

Ukoliko se odlučite za ugradnju PVC poda u kuhinji, sigurno nećete pogriješiti. Osnovna odlika ovih podova je izuzetna otpornost na habanje i vlagu, lako održavanje, nepostojanje fuga itd. Osim pomenutih osobina, oni su također izuzetno privlačni iz razloga postojanja širokog spektra boja i dezena te svježine i harmonije koju svojim izgledom pružaju, kao i velike mogućnosti kombinovanja sa drugim materijalima.


Nadam se da sam Vam bila od pomoći i da će Vam moji savjeti koristiti.


Srdačan pozdrav,


Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvor fotografija

www.desiretoinspire.net
www.apartmentsinteriordesign.com
www.pinterest.com
www.hgtv.com
www.makemyownhouse.com
www.thekitchn.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.