Arhitektica Biljana Radumilo, stručna saradnica Enterijer.ba imala je pred sobom zadatak da „pomiri“ dnevne zone stana naše čitateljke Ane i da ponudi svoj prijedlog najbolje iskorištenog prostora. Sa odličnim enterijerskim rješenjem, Biljana je našoj čitateljki dala i nekoliko savjeta o tendencijama u modernoj arhitekturi unutrašnjeg prostora.

..................................................................................

Poštovani,

nedavno smo kupili stan i sada ga moramo renovirati no još uvijek se nismo odlučili kako napraviti raspored...

Dvije postojeće sobe ne bismo dirali jer imamo sina i kćer. Lijevo od ulaza željeli smo napraviti nama sobu a u ostatku prostora kuhinju, blagovaonu i boravak. Želja nam je zadržati balkon, naći mjesta za stol sa šest stolica i imati što manje zidova, ako je to moguće...

Molimo Vas za pomoć i unaprijed se zahvaljujemo.


Ana

..................................................................................

Poštovana Ana,

jedna od najvažnijih revolucija u uređenju domaćinstva krajem XX vijeka jeste svakako „open space“ koncept (otvoreni prostor). Savremeni način života polako ukida granice između privatnog, poslovnog i društvenog. Tako stambeni prostor postaje mjesto za život, rad, druženje i slobodne aktivnosti. „Open space“ je kompleksan prostor, sadržajno i funkcionalno, koji savršeno odgovara modernom načinu života, obezbjeđuje fleksibilnost prostora i namještaja.


 

Pravilan raspored elemenata prostora

Kako bi ovakav otvoreni prostor ispunio sve svoje uloge, posebno je važno uskladiti funkcionalne i estetske komponente. Funkcionalnost se, prvenstveno, odnosi na pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa - dnevnog boravka, kuhinje, trpezarije, radnog prostora, te pravilan odnos između grupa. Boravak i obavljanje pojedinih aktivnosti u jednoj funkcionalnoj cjelini ne smije remetiti aktivnosti u drugoj. Komunikacijski tokovi među njima treba da budu jasni i logični kako se ne bi poremetila funkcija cijelog sklopa.


Prijedlog rješenja stana

Vođena Vašim potrebama i navedenim smjernicama nudim Vam jedno moguće rješenje Vašeg budućeg doma. Zid između spavaće sobe i dnevnog boravka je pod uglom od 30° zbog boljeg upadnog ugla svjetlosti a dobijeni prostor je iskorišten za TV komodu ili police. Prostor je organizovan na način da je trpezarija smještena u sredini, a lijevo i desno od nje će se locirati kuhinja i dnevni boravak. Ovakav međusobni odnos grupa omogućava nesmetanu komunikaciju kuhinje i trpezarije, gdje se uglavnom obavljaju aktivnosti pripreme i posluživanja hrane, dok se aktivnosti u dnevnom boravku događaju nezavisno. U koliko želite dodatno odvojiti dnevni boravak možete to postići pokretnim panelima.






Biljana Radumilo, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori fotografija

www.didohome.com
www.dominfo5.com
www.dighomedesign.com
www.valcucine.com
www.shinyinterior.com

 


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.