Stručna saradnica Lejla Ćehajić ovaj upit smatra izuzetno zanimljivim iz razloga što se za naše podneblje uglavnom korisnici ili vlasnici stana odlučuju za kupnju manjih kvadratura a više odvojenih prostorija. Ovdje je slučaj obrnut i evo koja rješenja ona predlaže.

..................................................................................

Poštovani,

mi bismo vas zamolili ako nam možete pomoći u vezi sa uređenjem stana - što se odnosi na pregradne zidove i enterijer.

Tu je i skica stana koju smo vam proslijedili. Stan je četverosoban 79,5 m².

Možete li nam u sklopu naše skice dati prijedlog kako se može napraviti trosoban stan?

Unaprijed hvala!

Amra


..................................................................................

Poštovana,

Vaše pitanje smatram jako zanimljivim, iz razloga što se uglavnom za naše podneblje korisnici, ili vlasnici stana odlučuju za kupnju manjih kvadratura a više odvojenih prostorija. Kod Vas je slučaj obrnut.


Zadržite postojeću podjelu stana

Za Vaš stan, smatram da je prednost što su zidovi uglavnom pregradni, a ne nosivi, što olakšava transformisanje prostora shodno potrebama krajnjeg korisnika.

Tako, naprimjer, Vaš prostor trenutno izgleda ovako, a u slučaju potrebe još jedne radne ili spavaće sobe, imate dovoljnu kvadraturu i za realizaciju takve ideje.

Kako je trenutna organizacija, prema mom mišljenju, sasvim logična, podjelu na ”javni“ i ”privatni” dio stana predlažem da zadržite. Shodno tome, kraj samog ulaza je neohodno zadržati toalet za posjetioce, goste, a da veliko kupatilo koje imate koriste sve sobe. Na samom ulazu u stan, predlažem da postavite veliki plakar u koji možete staviti sve što je neophodno imati uz ulaznu partiju. Pogled prema dnevnoj sobi, po potrebi možete i zatvoriti pregradnom pomičnom stijenom, kako biste možda dobili malo intimniju atmosferu.





Klizna stijena kao moguće rješenje

Kako je prostor kuhinje oduvijek asocijacija na ognjište, okupljanje, druženje, prostor koji ima integrisanu kuhinju sa dnevnom sobom je logičan slijed suvremenih potreba čovjeka. Na ovaj način dobijete „prostor koji teče“. Kako biste i vizualno odvojili „privatni“ dio od „javnog“ dijela stana, predlažem Vam da na mjestu početka hodnika postavite također jednu pregradnu kliznu stijenu, na koju možete postaviti neki print, staklo i sl. kako biste formirali i jednu zanimljivu zidnu plohu koja je sastavni dio dnevne sobe.





S obzirom na relativno velik prostor kuhinje, trpezarije, boravka, predlažem Vam da potražite i stručnu pomoć arhitekte kako bi Vam organizovao prostor prema Vašim potrebama, a u prilogu Vam šaljem tek nekoliko ilustracija kako bi to moglo izgledati.

Nadam se da će Vam ovih nekoliko riječi pomoći pri uređenju Vašeg doma.

S poštovanjem,

Lejla Ćehajić d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvor fotografija

www.dornob.com
www.styleathome.com
www.thefifthestate.com.au
www.trendir.com
www.habitatapartments.com
www.furniture.trendzona.com


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.