U malom stanu naše čitateljke Ivane potrebno je jednu sobu urediti kao dječiju, a dnevnu organizovati kao prikladnu i za funkciju spavaće sobe za roditelje. Pomoć i stručne odgovore potkrijepljene sa dva plana adaptacije dala je naša stručna saradnica Lejla Ćehajić.

..................................................................................


Poštovani,

u prilogu Vam šaljem tlocrt stana koji imamo u vlasništvu. Stan je dosta mali i voljeli bismo, ako nam možete pomoći, da ga što bolje uredimo za našu malu obitelj.

Naime nas je troje (suprug, ja i malo dijete od godinu dana). Voljeli bismo da u prostoriji koja je mala spavaća soba bude sobica za dijete u kojoj bi zasada bio mali krevet ili kinderbet i komoda za stvari te igračke, a mi ćemo se snaći u dnevnom boravku za spavanje na trosjedu. Ako treba zatvorili bismo ili pregradili balkon, iako bismo voljeli barem mali dio balkona zadržati ako je to ikako moguće.

Ono što mi je najviše upitno je kako u dnevnu sobu staviti trosjed, stol i stolice za ručavanje, ormar i neki ormarić za stvari i TV?

Molim Vas ako mi možete svojim savjetom pomoći da stan preuredimo u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak za našu malu obitelj.

Unaprijed Vam hvala!

Lijep pozdrav,
Ivana Bošković


..................................................................................

Poštovana Ivana,

s obzirom na to da trenutno tražite rješenje kako najbolje organizovati Vaš životni prostor, pokušat ću sa nekoliko redova da Vam pomognem.

Kako imate malu bebu, ideja da beba ima svoj kutak je odlična. S obzirom i na dimenzije sobe, raspoloživu kvadraturu, u nju možete komotno smjestiti krevetić i neki ormarić za igračke ili ostale stvari neophodne bebi. Klizna vrata koja imate između dnevne i dječije sobe još uvijek nemojte mijenjati, kako biste uvijek mogli imati uvid u dešavanja u dječijoj sobi.

S obzirom na to da u prostor dnevne sobe želite staviti i trpezarijski sto, garnituru za sjedenje (spavanje) i komad namještaja za odlaganje, razmislite o ovoj varijanti. Iza vrata stavite veliki ugradbeni plakar koji će optimalno iskoristiti raspoloživi prostor. Posebnu pažnju posvetite unutrašnjoj organizaciji plakara, jer Vam je to jedini prostor za odlaganje.

 

Plakar u hodniku – rješenje za odlaganje stvari

Prednost je što u ulaznom hodniku imate prostor za cipele, i pokušajte se organizovati tako da Vam sva obuća stane u taj plakar. Ne zaboravite u hodnik staviti i ogledalo. Kad je izbor boje ili materijala od kojeg biste radili plakar u pitanju, imajte na umu i to da će se taj plakar vjerovatno duže zadržati u prostoru, pa ipak birajte kvalitetnije materijale i ne podliježite trendovskom izboru boja (koji možda već slijedeće sezone neće biti ono što biste očekivali). Efektno i lako izmjenjivo može biti i rješenje sa tapetama ili printovima koji se postavljaju ispod stakla na vratima plakara.




Sto na rasklapanje kao kvalitetna opcija

Trpezarijski sto je najbolje smjestiti što bliže kuhinji. U ovom prijedlogu trpezarijski sto ima samo tri stolice (koliko članova ima i Vaša obitelj), ali svakako izaberite sto koji se može rasklapati i povremeno ipak ugostiti više od tri osobe. U slučaju da biste htjeli vizualno otvoriti prostor, jedna od varijanti je da uz trpezarijski sto postavite manje ogledalo, koje se treba uklapati sa ostatkom mobilijara.

Također, kako nemate previše prostora za odlaganje, razmislite o varijanti da stolice koje stavljate na balkon možete povremeno staviti i uz trpezarijski sto u slučaju da ručate u većem društvu. Tako da i njihovom izboru pristupite krajnje pažljivo.

 

Proširenje dječije sobe na račun balkona

U prostor dnevne sobe može bez problema da stane i trosjed sa foteljom te set za televizor. TV sam smjestila ispod prozora kako Vam prilikom gledanja ne bi smetao odsjaj dnevne svjetlosti sa prozora. Trosjed svakako treba biti na razvlačenje, kako bi soba uvečer poprimila funkciju spavaće sobe.

Naposlijetku, ne zaboravite niti rasvjetu koja treba da omogućava prelaz dvije funkcije - iz dnevne u spavaću sobu.

Prednost Vaše organizacije stana je i ta, što kako beba bude rasla, proširenje dječije sobe možete izvršiti na račun balkona. Stoga Vam i šaljem dvije varijante, prva u kojoj ipak zadržavate dio balkona, i druga, u kojoj se unutrašnjost proširuje (dječija soba) na račun balkona.

Nadam se da će Vam ovi redovi koristiti.

Srdačan pozdrav,

Lejla Ćehajić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.