Braon, bež i bijela osnova su za uređenje rustičnim stilom. Koje boje odabrati za pojedinačne prostorije u stanu i kako ih prilagoditi svakodnevnom življenju pitanja su koja je Dalida postavila stručnoj saradnici Enterijer.ba Milki Slijepčević.

 

................................................................................


Poštovana,

u procesu smo biranja boje zidova za novi prostor koji preuređujemo za stanovanje. Nameštaj za dnevni boravak je braon boje sa bež detaljima, pod je rustik braon,kao i kompletna drvenarija. Jedan deo zida sa leve strane, gde je jedan manji, i jedan standardni prozor pod kosinom.

Zanima me Vaš predlog boje zida, s obzirom da nije velika soba i da je možda manje prirodne svetlosti. Soba je u obliku ćirilicnog slova G, a u kraćem delu biće TV i jedna niža polica duž cele strane: braon sa bež detaljima. Ulaskom u sobi taj deo se ne vidi.

Mislila sam da zidovi budu boje bele kafe, ali skroz nežni kako bi otvorili prostor, s tim da jedan zid - desno čim se uđe u sobu, oblepim nekom modernijom tapetom. Dopala mi se kombinacija braon bež - neke uspravne linije, samo ne znam da li je to ok zbog svetlosti i da li neki zid da nijansiram? Plafoni su beli.

Kuhinja je dosta mala 3,70 x 1,70 cm i zapravo je preuređena vešernica. Naručila bih narandžaste elemente, bež pločice, ali me zanima i Vaš predlog.

Dečija soba ima dva krevetića bele boje, sa nežno zelenim stranama, koje prijaju očima, dve stolice (narandžasta i roza - tako su devojčice birale) i napravili bismo dve police za zid.

Volela bih da čujem Vaš predlog.


Unapred zahvalna,

Dalida


................................................................................

Poštovana gospođo Maksić,

prema Vašem opisu namještaja i poda, boja bijele kafe za dnevni boravak će se jako lijepo uklopiti sa rustično braon bojom stolarije i poda. S obzirom da prostorija nije previše osvijetljena ne treba koristiti tamnije nijanse na zidu, a nježna boja bijele kafe će prostoriju učiniti istovremeno toplom i prozračnom.

Veritkalne pruge za izduženost prostorije

Što se tiče plafona, moja sugestije je da ostane bijele boje. S obzirom da nije naglašeno šta se nalazi pored zida koji namjeravate da oblijepite tapetom, ne mogu Vam reći kako bi se uzorak vertikalnih pruga uklopio. Pretpostavljam da nije u pitanju velika ploha, tako da to ne bi trebalo predstavljati problem po pitanju osvijetljenosti.

Samo bih naglasila da vertikalni potezi vizuelno daju utisak izduženosti, odnosno višeg prostora, a s obzirom da na određenim mjestima imate zidove sa kosinom, pretpostavka je da visina nije velika, tako da su vertikalne pruge dobro rješenje.

Za kuhinju izaberite bež ili boju breskve

Što se tiče kuhinje, s obzirom da je zasebna jedinica, možete a i ne morate da ispratite boju kao u dnevnom boravku. Naravno, pošto je prostorija malih dimenzija treba uzeti svjetliju nijansu iz spektra toplih, “jesenskih” boja, u koje spadaju braon pod i narandžasti kuhinjski elementi. Dobar izbor bi predstavljale bež, boja breskve i slične nijanse.

Zeleno - roza za djevojčice

U dječijoj sobi se možete igrati kako u izboru boje, tako i u korištenju oslikanih površina na zidovima. Ovdje biste mogli zidove okrečiti u nježno zelenu boju, koja bi se uklopila sa dijelovima kreveta, a svakako je i zanimljiva kombinacija zelene boje sa stolicom roze boje. Osim zelene boje na zidovima bi se mogle naći i narandžasta ili braon boja u obliku motiva prirode ili nečega drugog što bi djevojčicama bilo interesantno.



Rustika i etno stil u jednom

Ideja da zadržite stari duh gradnje je veoma interesantna, a pločice sa motivima grančica u kupatilu čine dobru kombinaciju i asocijaciju na prirodne materijale i drvene grede. Naravno, drveni pod, elementi od drveta kao i česme dizajnirane u rustik stilu činili bi pun pogodak u naglašavanju etno duha.

S obzirom na rustični pod koji imate, kao i drvene grede u prostorijama namijenjenim za potrebe restorana, ovaj etno duh možete provući kroz sve ostale prostorije u vidu rustičnih detalja.




S poštovanjem,

Milka Slijepčević, d.i.a
Stručni saradnik Enterijer.ba



Izvori fotografija:

www.customhomebuilderscentraloregon.com
www.etsy.com
www.homedit.com
www.snuut.com
www.trustedip.org