Da li se tirkizna boja uklapa sa crvenom garniturom i bijelim zidovima u dnevnom boravku? Savjet dala stručna saradnica Enterijer.ba Lea Petrović.

......................................................................................................................................

Poštovana,

Preuredila bih dnevnu sobu pa mi je neophodna Vaša pomoć oko izbora boja. Imam crvenu garnituru (mirnija boja), a zidovi su beli. Da li bi se slagali detalji u tirkiznoj boji (tepih, tapet, ukrasni jastučić, možda draper)? Kako se slažu te dve boje?

Volela bih nešto neobično i moderno.

Nataša Milutinović

 ......................................................................................................................................

Poštovana Nataša,

Vrlo često dekorateri i projektanti enterijera vole raditi sa klijentima koji znaju šta žele ili imaju određenu želju, jer im to umnogome pomaže u postizanju kvalitetnijeg efekta u konačnom izgledu tretiranog prostora.

U Vašem slučaju postoje jasne osnove i ideja koju želite slijediti.


Opušten i elegantan dojam

Budući da imate bijele zidove i crvenu garnituru, Vi ste svom prostoru dali akcenat, ali i neutralisali pozadinu s kojom se uvijek možete igrati.

Neutralni tonovi zidova enterijeru daju opušten i elegantan dojam te predstavljaju idealnu podlogu za uvođenje detalja u jarkim bojama koji će dati kontrast i učiniti Vaš prostor specifičnim, odnosno individualnim.

U Vašem slučaju boja koja će naglasiti karakter jeste tirkizna, a ona se odlično uklapa uz različite nijanse crvene i naročito dolazi do izražaja kada se koristi uz bijelu.

Vrlo bitan segment u dizajnu enterijera jesu prateći elementi u istoj boji, tako da osim tepiha, tapeta, jastučića, možete uvesti i ostale ukrase kao što su slike na zidovima, police za knjige, lampe, figurice, vaze za cvijeće, svjećnjake i slično.


Nijanse sive ili žute

Budite kreativni u stvaranju svog idealnog životnog prostora i birajte oblike, boje, predmete koji se Vama sviđaju ili koji za Vas imaju neko značenje. Tako ćete najlakše postići efekat koji želite i urediti svoj dom po svom ukusu.

Uz bijelu, crvenu i tirkiznu također možete koristiti i nijanse sive ili žute boje, ili čak crnu, ali pazite da ne pretjerate. Ukoliko se odlučite za korištenje žute, obratite pažnju na to da je upotrijebite u manjim količinama i na pravom mjestu.

Srdačan pozdrav,

Lea Petrović, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvor fotografija:

www.belavida.ba
cdn.homedit.com
www.avramrusu.com