U koju boju okrečiti zid ukoliko je garnitura u narandžastoj boji? Savjet dala stručna saradnica Enterijer.ba Lea Petrović.

 

..............................................................................................................

Poštovani,

Ljubazno Vas molim da mi date savet u kojoj boji da ofarbam zidove dnevne sobe.

Imam ugaonu garnituru narandžaste boje i stavila bih na jedan zid tapetu, pa ako možete da me uputite koja je najbolja boja.

 

Tapetu bih stavila gde mi je sada plavi zid, fale mi rukohvati na garnituri jer su trenutno kod majstora, a inače su u braon boji.

Hvala unapred!

..............................................................................................................

Puno pozdrava iz Niša

Poštovana Majo,

Prema kombinaciji boja koje trenutno preovladavaju u Vašem dnevnom boravku moglo bi se reći da ste imali hrabrosti dekorisati ga na ovakav način. Zamolila bih Vas da u budućnosti ostanete tako širokoumni. Ovome u prilog ide i Vaša ideja da prostoriju osvježite zidnom tapetom što je izuzetno dobro rješenje onda kada želite posebno naglasiti neki zid ili samo njegov dio.

Budući da Vam ugaona garnitura djelimično zatvara prostoriju po njenoj širini, nastojte da upravo tom tapetom naglasite dubinu dnevnog boravka i birajte tapetu sa nekim motivom ili teksturom. Također pripazite na zavjesu čija je boja gotovo identična tonu plave boje na zidu i pripazite da ona ne ispadne iz cjelokupne priče. Razmislite o tome da ostanete pri ovoj 'mornarsko' plavoj boji, ali je razbijte bijelom i obogatite detaljima u koralno crvenoj.

Potražite tapetu sa nekim geometrijskim ili čak floralnim ornamentima, u plavo – bijeloj kombinaciji. Bočne zidove smirite bijelom, a na sve to možete dodati nekoliko ukrasnih jastučića i zidnih fotografija na kojima bi dominirala bijela sa istaknutim detaljima u koralno crvenoj ili narandžastoj boji.

Ukoliko želite da se odmaknete od plave, možete umjesto nje birati tirkiznu ili neku toplu nijansu zelene.

Na odabranim fotografijama potražite inspiraciju za odabir boje ili boja koje će Vama najbolje odgovarati, ali i za odabir motiva koji će u Vaš dnevni boravak unijeti svježu energiju.

Srdačan pozdrav,

Lea Petrović, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba