U uređenju prostora koji je potpuno prazan, izuzetno je bitno od samog starta prilagoditi ga potrebama i željama budućih stanara. Upravo je ovakav savjet našima čitaocima dala Lea Petrović, koja navodi funkcionalnost kao izuzetno bitnu stavku u organizaciji doma četveročlane porodice.
..................................................................................

Poštovani,

Šaljem vam tlocrt svog novog stana i molim za pomoć sa idejama za raspored.

Stan je potpuno prazan, a u njemu ću živjeti sa suprugom i dva sina. Stan se nalazi na katu obiteljske kuće. Postojeće stubište se zatvara (ne ruši se zbog prolaska u potkrovlje).

Ukoliki imate ideju kako bi stan bio što funkcionalniji molim vas da mi se javite.

Lijep pozdrav,

Stipica M.


..................................................................................

Poštovani,

Budući da su neke stvari, kao što je orijentacija objekta, zatvaranje stepeništa, postojanje vertikale za vodu i kanalizaciju, uveliko odredile budući raspored prostorija u Vašem novom domu, ja ću Vam dati prijedloge za raspored prostorija sa obrazloženjima koje ćete, nadam se, usvojiti.


Funkcionalnost – izuzetno bitna stavka

Pretpostavljam da će radna soba ostati u istoj funkciji, s obzirom da posjeduje zaseban ulaz pa neću ulaziti u problematiku te prostorije, samo ću reći da je jako poželjno imati otvore na sjeveru kao što je to slučaj kod Vas.

Pozicija kupatila i kuhinje je također već određena, tako da ni tu nemamo nekih nejasnoća niti je potrebna bilo kakva intervencija. S obzirom da nemam sve dimenzije pojedinačnih prostorija, usudit ću se da zaključim kako u prostoriju namijenjenu kuhinjskom prostoru može stati i trpezarija.

To bi bilo izuzetno povoljno zbog same funkcionalnosti prilikom objedovanja, ali i zbog toga što biste preostale četiri sobe mogli iskoristiti tako da svaki član Vaše porodice ima dovoljno mjesta za komfor i privatnost.


Sjeverna strana kao orijentacija za spavaće sobe

Što se tiče rasporeda ostalih prostorija, rekla bih da je za dnevni boravak najpoželjnija soba u jugozapadnom sektoru Vašeg novog doma, jer je najveća kvadraturom i ima zahvalnu orijentaciju (biće veoma sunčana tokom cijelog dana).

Dvije manje sobe na sjeveru kuće biće veoma ugodne za spavanje pa bih njih iskoristila za smještanje dječijih soba. Morate znati da ove dvije prostorije (kao i kuhinja) neće biti osunčane, ali će imati ravnomjerno osvjetljenje tako da ne trebate brinuti oko rasporeda namještaja, a posebno radnih stolova za djecu, iako bi bilo poželjno staviti ih u blizini prozora (po mogućnosti tako da svjetlost dolazi sa lijeve strane za dešnjake ili sa desne za ljevoruke).


Prilagodite prostor ličnim navikama

Soba koja se nalazi do stepeništa, logično, zamišljena je kao Vaša spavaća soba, a za nju važi isto kao i za dnevni boravak - biće sunčana tokom cijelog dana.

Ukoliko ste u mogućnosti da napravite jedan prozorski otvor na samom kraju hodnika, molim Vas uradite tako, jer bi zbog dužine istog moglo biti problema oko dnevnog svjetla.

Vjerujem da ćete se lako snaći sa rasporedom namještaja unutar svake prostorije, jer Vi ipak najbolje poznajete navike i potrebe Vaše porodice. Bilo bi poželjno oko namještaja ostaviti dovoljno prostora za prilazak prozorima, ali i dovoljno prostora za nesmetano kretanje Vašim uobičajenim hodnim linijama.

Nadam se da ste dobili malo jasniju sliku Vašeg budućeg životnog prostora te Vam želim sretno useljenje i ugodan porodični život.

Lea Petrović, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.