Čitateljka Tanja u enterijeru želi promjenu boje, te se upitom obratila stručnoj saradnici Enterijer.ba Lei Petrović. Lea je dala nekoliko rješenja i savjeta, a među najprikladnijim bojama navela je oker žutu, zelenu i posebno ljubičastu i tirkiznu kao dvije specifične nijanse u dekoraciji.

..................................................................................


Poštovani,

željela bih da mi pomognete u izboru boje za bojanje dnevnog boravka. Radi se ustvari o jednoj prostoriji koja ima 17 m² gdje se nalaze i dnevni boravak i trpezarija.

Namještaj u dnevnom je u smeđim tonovima. Na zidu, u dijelu prostorije gdje se nalazi trpezarijski stol, nalaze se bijele pločice sa svijetloplavim detaljima. Na tom istom zidu su staklena vrata u smeđoj nijansi i predstavljaju prolaz u kuhinju koja je bijela sa krem bijelim pločicama.

Između dnevnog boravka i trpezarije nema nikakvih pregradnih zidova nego je to jedna prostorija.

Unaprijed hvala,

Tanja

..................................................................................

Poštovana Tanja,

s obzirom na to da je Vaš namještaj smeđe boje, ne bi trebao biti problem da svoju novu boju zidova ukombinujete sa postojećim. Smeđa je veoma zahvalna i pruža mogućnost kombinovanja boja u širokoj paleti.

 

Oker žuta boja zidova

Budući da je Vaša kuhinja u krem boji, a imate i neke bijele i svijetloplave detalje, jednako se možete poigrati hladnim kao i toplim nijansama Vašeg zida/zidova. Ukoliko više volite toplije tonove, predložila bih Vam nijanse žute, među kojima bih izdvojila kukuruznožutu ili žutu koja u sebi ima oker ton. Tako ćete dobiti ugodnu atmosferu sobe koja će odisati zemljanim tonovima. Na fotografijama koje izdvajamo za Vas možete vidjeti kako djeluje prostor u kojem su korištene boje o kojima ovdje govorimo.





Odlični efekti i sa zelenom

Nećete pogriješiti ni ukoliko upotrijebite bilo koju nijansu zelene boje za oplemenjivanje Vaših zidova, jer je i ona veoma dobro rješenje u kombinaciji sa smeđom koja kod Vas dominira. Dajem Vam nekoliko primjera kombinovanja smeđe i zelene, a sama nijansa zavisi od Vaše odvažnosti pri uređenju svoga doma.





Ljubičasta i tirkizna za odstupanje od standardnih enterijera

Ukoliko ste voljni primijeniti hladniji ton na zidovima, predložila bih ljubičastu ili tirkiznu. Kod upotrebe ovakvih boja trebate paziti u kojoj količini ih primjenjujete, jer se može desiti da Vas „zaguše” ako se ne koriste na pravilan način. Razmislite o tome da jedan zid obojite ljubičasto ili tirkizno, a ostale bijelo ili bež. Naglasila bih da ljubičasta enterijeru daje atmosferu elegancije i u određenoj mjeri mistike te je veoma efektna ukoliko želite odstupiti od ustaljenih i većinom običnih varijanti uređenja prostora.

Što se tiče tirkizne, ona je sjajno rješenje prilikom postizanja efekta dubine prostora, a kao i ljubičasta, odlična je kada želite biti drugačiji i udaljiti se od standarda. Na fotografijama možete vidjeti kakav efekat u dekoraciji enterijera postižete korištenjem ovih boja.





Srećno!

Lea Petrović, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.