Definisanje i raspored funkcionalnih cjelina 'dnevne zone' stana, u kojoj provodimo najveći dio dana, može biti pravi izazov. Uz uvijek limitirajuće faktore kakvi su prostor, boja i primjenjeni materijali, za kvalitetno uređenje ključna je uloga stručnjaka. Naša saradnica, Ines Pandža, analizirala je upravo jedan ovakav zahtjev za savjet i evo šta predlaže...

 

.................................................

Molila bih Vas da mi date stručni savet oko uređenja kuhinje i dnevnog boravka sa trpezarijom.U dnevnom boravku bi trebalo isplanirati trpezarijski deo tj.deo za obedovanje, dnevni odmor, radni prostor kao i prostor za igru. U kihinji bi trebalo pregraditi ulazna vrata iz hodnika ugradnim frižiderom ili nekim kuhinjskim elementom. U dnevnom boravku bi bio trosed svetlo sive boje i tabure boje ciklame, a koji bi po potrebi mogao da se doda trosedu - u tom slučaju bi imao funkciju lenjivca (kao ugao garniture). Stočić i TV set bi bili bele boje sa centralnim delom gde je televizor u boji ciklame.

Donji elementi u kuhinji bi bili u boji jasena, dok bi gornji elementi bili bele boje (prvi red), a drugi red zelene boje. Kuhinja bi bila bele boje sa radnim pultom u boji drveta posto su podne pločice tamno braon boje, dok su zidne pločice u kuhinji svetlo bež. Radijatori u svim prostorijama se nalaze ispod prozora, osim u kuhinji, gde su postavljeni na zidu do prozora. Takođe bih vas zamolila da date predlog kako okrečiti zidove u dnevnom boravku s obzirom da preovladava nameštaj bele boje (trpezarijski sto i stolice su takođe bele boje).

Srdačan pozdrav, Sonja Jurišić

...........................................

Poštovana Sonja,

U prilogu su nacrti na kojima su prikazane mogućnosti uređenja Vašeg životnog prostora, koji sam podijelila na 4 funkcionalana dijela. Moja preporuka je prvo rješenje, ali Vi svakako možete razmotriti i ostale opcije.

Kako iz prijedloga možete vidjeti, pozicije prostora za rad, igru i dnevni odmor se mijenjaju, dok je prostor za objedovanje u svim ponuđenim rješenjima na istom mjestu. Terpezarijski stol je smješten kod ulaza u prostoriju nasuprot kuhinji.

U prvom prijedlogu sofa je odmaknuta od zida i okrenuta prema ulazu u prostoriju. Na taj način je stvoren prostor za igru između zida i sofe. U ovaj prostor možete smjestiti prostirku za igru, škrinju za odlaganje igračaka i drugi namještaj za djecu, zavisno od uzrasta.

Pored prostora za igru nalazi se radni prostor gdje je stol smješten uz prozor, čime je obezbjeđno prirodno osvjetljene radnog dijela. U slučaju da imate malu bebu, onda bi Vam mogao biti povoljan i drugi prijedlog, gdje je prostor za igru smješten ispred garniture za sjedenje.

A kada je o bojama riječ, budući da Vam je većina namještaja bijele boje, predlažem da boje detalja, ciklama tabure i zelenu boju kuhinjskih elemenata prenesete i na zidove, te na taj način oživite prostor. Jedan od zidova, kao što je zid uz koji je smješten prostor za igru u prvom primjeru, možete ukrasiti prugama, tapetama ili stikerima.

Na priloženim fotografijama su prikazani primjeri dekoracije zidova.

Lijep pozdrav,
Ines Pandža, mr. arh.