Ines Pandža, stručna saradnica Enterijer.ba savjetovala je čitateljku Safiju kako da riješi problem sa pojavom vlage u stanu. Iako postoje razna sredstva za uklanjanje fleka od vlage i plijesni, potrebno je naći uzrok njene pojave u enterijeru.

..................................................................................


Poštovani,

imam problem. Prošle godine renovirali smo stan, i sve je promijenjeno od korjena, novi zidovi, novi podovi, sve!

Stan se nalazi u prizemlju, u staroj austrougarskoj gradnji, i sve je bilo OK, dok nije zahladilo. Počela se pojavljivati vlaga, na vanjske zidove, iako smo stavljali najpotrebnije premaze i građevinske materijale za zaštitu!

Molim za savjet, šta da uradimo, ima li neko sredstvo da premažemo unutrašnje površine, sa kojim ćemo spriječiti dalje pojavljivanje vlage i one odvratne buđe?

Hvala unaprijed

Safija M. Sultanić

..................................................................................

Draga gospođo Sultanić,

Najčešći razlog pojavljivanja vlage je izostanak ili loše izvedena izolacija. Termoizolacija vanjskih zidova treba da spriječi nastajanje vlage uslijed temperaturnih razlika, tj. kondenziranje vode, a hidroizolacija da spriječi prodiranje vode u zidove i njeno kapilarno širenje. Kondenzacija nastaje također uslijed lošeg spoja između zidova i prozora (toplinski most).

Omogućite cirkulaciju zraka


Kako ste Vi  već sve renovirali, to bi značilo da radovi nisu izvedeni adekvatno.
Trenutno što možete uraditi da smanjite pojavu vlage i uklonite plijesni, jeste da odvojite namještaj od zidova 5-10cm, da omogućite cirkulaciju zraka i sušenje zidova. Redovno provjetravajte prostorije i izbjegavajte sušenje veša unutar prostorija.



Sredstva koja mogu pomoći


U prodavnicama kod nas možete kupiti Algicid (Jub) sredstvo za uništavanje zidnih algi i plijesni, a potom Jubocid sredstvo za sprječavanje zidne plijesni koja se dodaje u boju. Možete potražiti i sprej Bison Mildew Remover odstranjivač plijesni.
Međutim ta sredstva su samo za prvu pomoć, a ne trajno rješenje. Zato, kada dođe topliji period, treba naći uzrok stvaranja vlage i sanirati ga.

Sretno!  

Ines Pandža, mr.arh

Stručna saradnica Enterijer.ba



Izvor fotografije

 


I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.