Najprikladniji enterijeri su oni koji se ne mogu vezati za određeno doba ili deceniju, već integriraju elemente iz istorije dizajna doma. Želja za miješanjem starog i novog može biti potaknuta arhitekturom (ili njenim nedostatkom) vašeg doma, naslijeđem ili oduševljenjem u antikvarnici.

vintagemodern5

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pomiješate stari i novi namještaj kako biste stvorili slojevit enterijer koji nadilazi vrijeme.

 

Šta je vintage (starinsko), a šta antikno?
Uobičajena definicija antikviteta je komad koji je star više od 100 godina. Sve što je starije od 20 godina, ali manje od 100 obično se smatra (vintage) starinskim. Moderno se može odnositi na moderan dizajn iz sredine 20. stoljeća ili se koristiti kao sinonim za aktuelni i savremeni, što se općenito odnosi na sve što je manje od 20 godina do potpuno novog.

 

Pronađite pravi balans

"Kada je u pitanju miješanje antikviteta s modernim komadima, gotovo sve ide," kaže dizajnerica enterijera Erin Williamson iz Erin Williamson Design. "Dom bi trebao biti kolekcija stvari koje volite i koje smatrate smislenim, a ne katalog usklađenog namještaja. Uz to, pomaže u širenju patine kroz prostor tako da jukstapozicija između starog i novog djeluje svježe i iznenađujuće, a ne otrcano."

vintagemodern3

Williamson naglašava važnost razmatranja veličine prilikom postavljanja namještaja. "Posebno antikviteta," kaže ona, "jer su napravljeni da odgovaraju različitim prostorima i životnim stilovima. Mnogi tamni, teški komadi drveta ne izgledaju udobno i najbolje ih je staviti uz zid ili blizu njega. S druge strane, vrlo lagani i dugi komadi trebali bi biti postavljen pored većih predmeta, tako da soba ne izgleda pretrpano i ​​neudobno. Ravnoteža proporcija u prostoru nudi puno prostora za igranje sa printovima, bojama, završnim obradama i stilovima."

Forma naspram funkcije

Kada razmišljate da li zadržati ili integrisati stariji komad u moderan dizajn, važno je razmišljati i o obliku i funkciji. Antikviteti često pokazuju finu izradu do koje je danas teže doći i imaju zamršene rezbarije u drvetu, intarziju ili ukrase koje nećete naći u uobičajenom modernom namještaju.

vintagemodern1

Za dizajnericu enterijera Lisu Gilmore iz Lisa Gilmore Design, uspješno miješanje modernog i antikviteta je "ustvari igra sa linijama pazeći na to da dobijete zdravu mješavinu aerodinamike i oblina". Gilmore kaže da miješa metalne završne obrade "kako bi dizajnu dala noge" i spriječila da izgleda zastarjelo.

Prenamjena i dorada

Iako ništa ne može nadmašiti bogatu patinu kvalitetnog antiknog ili vintage komada u smislu estetike i vrijednosti, istina je da nisu svi antikviteti vrijedni niti ih je potrebno sačuvati u izvornom stanju. Ako naslijedite stari trpezarijski stol, naiđete na antikni okvir kreveta na buvljoj pijaci ili pronađete ormar u trgovini sa odličnom konstrukcijom, ali sa zastarjelom završnom obradom, odmaknite se i zamislite kako bi izgledao ogoljen do konstrukcije, dotjeran ili transformiran potpuno novim slojem boje.

vintagemodern2

"Svježa presvlaka na antikvitetima može dati moderan osjećaj bez žrtvovanja vintage šarma", kaže Williamson. "Ako vam se sviđa print, razmislite o obliku komada i odlučite da li ćete se igrati s formom ili protiv nje. Pruge na zakrivljenoj sjedećoj garnituri naglasit će njen oblik, dok bi cvjetni elementi na stolici s ravnim naslonom mogli dodati malo mekoće." Williamson napominje da je dobra ideja da se opruge i spužva osvježe. "Novi materijali mogu doprinijeti dodavanju savremene udobnosti", kaže ona.

Ujedinite s bojom

Jedan od izazova miješanja starih i novih komada je pronalaženje načina da spoj perioda i stilova funkcioniše zajedno uz zadržavanje cjelokupnog osjećaja kohezije. Čak i najeklektičniji enterijeri trebaju ravnotežu i harmoniju. Dok je miješanje drvenih završnih obrada i metala umjetnost samo po sebi, ponekad je najlakši način za integraciju različitih elemenata da ih ujedinite koristeći istu paletu boja. Ako ste ljubitelj shabby chic enterijera, možete stvoriti koherentnost tako što ćete obojiti rizične artikle poput noćnih ormarića, trpezarijskih stolica, stolova i komoda u kremasto bijelo, te dodati bijele fotelje i sofu. Ovo će olakšati sklapanje stilova i perioda zadržavajući fokus na formi.

vintagemodern4

 

Veliki komadi kao fokus u prostoriji

Ako želite da stvorite maksimalan učinak u modernoj prostoriji sa antiknim komadom, odvažite se s velikim komadom, poput antiknog ormara, uzglavlja u baroknom ili art deco stilu ili masivnog vintage stola. Učinite ove komade funkcionalnim i prikladnim za moderan stil života farbanjem, doradom, renoviranjem enterijera ili dodavanjem presvlake na vintage okvir kreveta ili fotelje kako biste im dali osjećaj moderne udobnosti. Ova strategija posebno dobro funkcioniše u neutralnom prostoru kojem je potreban fokus ili osjećaj drame koji se postiže uvođenjem kontrasta i jukstapozicije. Ova ista formula može funkcionisati kod velikih ukrasnih komada, poput ogromnog francuskog pozlaćenog ogledala ili masivnog vintage tepiha za uspostavljanje savremene dnevne sobe.

Komadi koji naglašavaju prostor

Nemaju svi želju ili budžet za stvaranje drame velikih razmjera s raskošnom antičkom fokusnom tačkom. Ako volite antikvitete, ali vas je strah kupiti antikni namještaj, počnite s malim komadima kao što su stolovi i drvene stolice, ili ukrasnim komadima poput vintage francuskih pozlaćenih ogledala, rasvjetnih tijela i prostirki.

"Za mene zaista veliki antikni/vintage tepih odmah postavlja stil u sobi," kaže Gilmore, "i možete se jako zabaviti dodajući slojeve oko njega."