Mnogi imaju problema sa stresom i dosadom tokom pandemije. Svi se moramo truditi da održimo dobro raspoloženje unatoč nedaćama, a jedna od stvari koja može utjecati na to kako se osjećamo su i boje u domu.

boje

Boje u našim domovima mogu utjecati na naše raspoloženje te na produktivnost. Istraživanje u Engleskoj pokazalo je da je većina zidova u domovima bijela ili siva.

Takvo je stanje vjerojatno slično i u ostalim zemljama, a razlog je taj što se neutralne boje dobro slažu s različitim namještajem, a i vizuelno povećavaju prostor. No iako se te boje čine praktičnim, a čak i umirujućim, pokazalo se da možda i nisu najbolji izbor.

Neutralni zidovi povećavaju depresiju

Psiholog Lee Chambers objašnjava kako neutralni zidovi mogu povećati depresivne osjećaje, pogotovo kod žena.

No ne možete sve riješiti tako da na zidove nabacite jarke boje jer su istraživanja pokazala da su muškarci bili lošije volje i imali manju produktivnost u sobama narandžaste i ljubičaste boje.

boje1

Još jedna boja koje se treba kloniti je crvena, za koju su istraživanja pokazala da je najmanje popularna među bojama za zidove.

- Crvena prirodno privlači oko i nije slučajno da se često povezuje s uzbunom ili hitnim službama. U kućnom uredu, crvena može brzo postati prestimulativna pa možete imati problema s koncentracijom i agresivnim osjećajima - kaže Chambers.

boje3

Ipak, crvena ima mjesto u domu na kojem dolazi do njenog punog potencijala, a to je kućna teretana.

- Studije su pokazale da crvena potiče protok krvi i ubrzava rad srca, što je tačno ono što vam treba tokom treninga - kaže Chambers.

Najbolje boje za dom

Najbolje boje za raspoloženje i produktivnost u domu su nijanse plave.

- Plava promiče mir, koncentraciju i emocionalnu ravnotežu. Ipak, previše dobre stvari može biti loše pa vas tako previše plavih površina može učiniti preopuštenim i manje kreativnim. Razmislite o 'razbijanju' plave ponekim toplim tonovima - savjetuje Chambers.

boje2

Još jedna boja o kojoj biste mogli razmisliti je zelena.

- Kako je to boja staloženosti i rasta, uzrokuje manje umora oka što pomaže dugotrajnijem fokusu i koncentraciji. Njeni smirujući efekti slični su kao kod plave boje, ali isto tako treba priznati da zelena nije toliko poticajna za produktivnost kao plava, ali je bolja za vaše opće raspoloženje - zaključio je Chambers za Metro.co.uk.