Izbor nijanse prostorije koju namjeravate dekorisati nije nimalo lak posao. Toliko je detalja na koje se treba obratiti pažnja, a neki od najvažnijih su veličina sobe, prirodno osvjetljenje i ostatak namještaja.

boje5

Slijedi nekoliko savjeta koju mogu biti od pomoći da biste pronašli nijansu koja vam potpuno odgovara.

Razmislite o upotrebi sobe

Koristite ”dublje” boje za prostorije u kojima boravite navečer, kao što su prostorije gdje večerate i one u kojima gledate TV.

boje1

Svijetle boje koristite u prostorijama koje imaju jak izvor dnevne svjetlosti - spriječit ćete naprezanje očiju uzrokovano jakim kontrastom.

Testirajte boje

Objesite veliki papir u željenoj boji na zid i vidjet ćete da li se boje slažu sa vašim namještajem. Okačite papir na različite dijelove sobe i pogledajte nijansu boje u različitom vremenskom periodu.

boje4

Razmislite o pogledu

Kada krečite zatvorenu sobu, sve može proći. Ali ako krečite onu koja se spaja sa drugim sobama, razmislite o susjednim bojama.

boje2

Naprimjer, ukoliko se iz vaše dnevne sobe ide u trpezariju, izaberite onu nijansu koja će komplementirati cijeli izgled tih prostorija.

Očekujte neočekivano

Ukoliko pravite velike promjene, iako ste testirali sve boje, možda nećete dobiti ono što ste očekivali. Budite spremni na iznenađenja, možda dobijete nešto još ljepše.

boje3