Kada birate stol za računar, odaberite onaj koji će odgovarati vašim radnim navikama i u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe.

..................................................................................








Danas na tržištu postoje stolovi koji su praktični i lijepi, moderni ili klasični, s dobrim rješenjima za skrivanje kablova i smještaj računarske opreme.

 

Oblik i veličina

Prostor koji imate na raspolaganju i vaše radne navike diktiraju izbor oblika i veličinu stola.

U manjim stanovima uobičajno je da se uglovi prostorija iskoriste za smještaj računarskih stolova koji su, u tom slučaju, uglavnom u obliku slova L. Današnji stolovi, nasreću, imaju privlačniji oblik, zaobljene uglove i mekane krivulje te mogu biti zaista lijep dodatak vašoj sobi.

Poželjno je da stol ima mjesto predviđeno za kućište računara, kanaliće za kablove te čak i ugrađene utičnice.


Radna površina

Dodatna radna površina je jako bitna ukoliko pored rada na računaru, imate potrebu za površinom za pisanje i rad s papirima. U tom slučaju, mali računarski stolovi, nalik na dvospratna ili trospratna kolica na točkovima, nisu najbolje rješenje za vas.

Odaberite model koji ima dovoljno ladica u koje ćete odložiti papire i pribor za pisanje. Ladice mogu biti sastavni dio stola ali također mogu biti sasvim odvojiv dio na točkićima.













Manjak prostora

Ako se mučite s malom kvadraturom, odaberite stol koji je kompaktan i koji prikriva komponente računara. Kada nije u upotrebi, svi dijelovi su sakriveni i pohranjeni u ugrađene pretince i ladice.

Ukoliko vam smeta i monitor koji je izložen pogledima kada nije u upotrebi, možda biste trebali razmisliti o nabavci prenosnog računara.
















Ergonomski savjeti

Prije nego kupite računarski stol i donesete ga kući, isprobajte ga. Sjednite za njega i provjerite da li vam odgovara visina površine na kojoj će stajati tastatura te ima li dovoljno prostora za rad s mišem. Tako ćete spriječiti naprezanje i grčenje mišića na rukama prilikom tipkanja.

Provjerite da li će monitor, smješten na radnu plohu, biti u visini vaših očiju, te da li je sve organizovano na prihvatljiv način, čineći svu opremu lako dostupnom pri radu.




Izvor fotografija


www.apartmenttherapy.com
www.pinterest.com