Prema statistikama, devet posto ljudi suočilo se sa začepljenim odvodom u sudoperu. Čak 15 posto osoba ima problema s popravkom začepljenih odvoda. Rješenje za taj problem vrlo je jednostavno, a krije se u nečemu što svi imamo u kući - u soli.

sudoper1

Sol otapa materijale koji začepljuju cijevi

Sol otapa mast i ulje. Kao dio redovnog održavanja vodovodnih instalacija, to može pomoći u izbjegavanju ozbiljnih problema s cijevima u budućnosti. Ako imate začepljen odvod, ulijte pola šoljice soli u odvod, a zatim dodajte šoljicu bijelog sirćeta i sode bikarbone.

Međutim, ako postoji tvrdoglavo začepljenje duboko u vodovodu, nećete ga riješiti na opisani način. U tom slučaju najučinkovitije rješenje je angažman vodoinstalatera koji će za začepljenje upotrijebiti profesionalnu opremu.

Profesionalne metode čišćenja odvoda ne zahtijevaju nikakve hemikalije i najbolja su dugoročna rješenja za teška začepljenja koja sami ne može ukloniti.

Uklanja voćne mušice

Na vlažnim mjestima s puno hrane žive voćne mušice. Odvodi su mjesto gdje se skupljaju, često, u rojevima.

U odvod stavite mješavinu soli, sode bikarbone i sirćeta te ostavite da djeluje preko noći. Ujutro zalijte kipućom vodom. Voćne mušice trebale bi nestati u potpunosti.

Sol može omekšati tvrdu vodu

Tvrda voda ostavlja nakupine koje je teško očistiti, a najvidljivije su na česmi. Osim toga, to šteti i cijevima, jer ih ne možete očistiti.

Rješenje je da stavite malo soli u odvod i ostavite da odstoji preko noći. Na taj način možete produžiti vijek trajanja kuhinjske opreme i kupatila.