Saznajte kako pepeo može očistiti metal i staklo, upiti ulje, otjerati mrave, ispolirati srebrninu, očistiti rane i poslužiti kao gnojivo.

pepeo

1. Kao gnojivo

Grijete li se na drva, možete uštedjeti i na gnojivu. S obzirom na to da pepeo nastaje izgaranjem biljaka, on sadrži 13 osnovnih elemenata za njihov rast.

Naprimjer, zbog manjka kalija povrće je osjetljivije na sušu, mraz, bolesti i nametnike, a pepeo od drva izvrstan je izvor kalija, kalcija i mikroelemenata. Zato ga iskoristite u vrtu i pospite ga po tlu prije nego nešto posadite.

2. Čisti metal i staklo

Pepeo je blago abrazivan te idealan za poliranje metala i mutnog stakla. Šoljicu pepela i malo vode pomiješajte u pastu. Stavite rukavice i namažite po, naprimjer, staklu na kaminskoj peći. Pustite da stoji nekoliko minuta pa isperite.

3. Upija ulje u garaži i s kolnog prilaza

Budući da drveni pepeo isušuje, možete ga koristiti za čišćenje masnoća s poroznih površina kao što su cement i asfalt. Pospite pepeo na mrlju i ostavite nekoliko minuta pa poslije samo pometite.

4. Tjera mrave

Mravi ne vole drveni pepeo, a nije toliko toksičan da ih ubije. Ako u dvorištu imate mravinjak, pospite ga hrpom drvenog pepela. Mravi će se evakuirati i preseliti na drugo mjesto.

5. Polira srebrninu

Lagano namočite krpicu kojom ćete polirati srebrninu s vodom, ali tako da je samo malo vlažna, pa ju umočite u malo drvenog pepela. Istrljajte srebro krpom i začas će zablistati novih sjajem. Štaviše, izvući će sve mrlje sa starog srebrnog pribora ili nakita.

6. Čisti rane

Drveni pepeo je dobar antiseptik i ako se raširi po rani, može je dezinficirati. Postoje i studije koje pokazuju da to može ubrzati vrijeme zacjeljivanja tkiva. Definitivno ga je korisno imati u alatu za prvu pomoć.