Sušene narandže mogu biti divan ukras za vašu novogodišnju jelku. Zabavite se uz ovaj jednostavan kućni projekt i uvedite praznično raspoloženje u svoj dom na krilima mirisa citrusnog voća i cimeta.

..................................................................................






 

Jednostavna izrada

Narandže izrežite na tanje kriške koristeći oštar nož. Što su tanje, kriške narandže će bolje propuštati svjetlost te će izgledati efektnije. Kratko ih poredajte na kuhinjsku krpu ili papirni ubrus koji će pokupiti vlagu.

Način sušenja može biti različit u zavisnosti od toga koliko vam se žuri i koliko ste (ne)strpljivi.

Ako imate više vremena na raspolaganju poredajte kriške narandže na radijator ili peć i ostavite ih tako nekoliko dana sve dok se sasvim ne osuše, okrećući ih povremeno da se krajevi ne bi uvili na jednu stranu.

Ako vam se žuri, izrezane narandžine kriške složite na aluminijsku foliju koju ste stavili direktno na rešetku u rerni ili ih složite u tepsiju na masni papir za pečenje i pospite s obje strane s malo šećera u prahu. Sušite ih četiri sata na 50 do 100 stepeni Celzijevih, u zavisnosti od jačine vaše rerne. I u ovom slučaju ne zaboravite da okrenete kriške i izbjegnete uvijanje rubova. Kako svaka rerna nije ista pratite proces sušenja te ukoliko primijetite da kriške tamne odmah ih izvadite.





Netom izvađene i dok su još dovoljno ljepljive, pospite ih sjajnim prahom ili šljokicama.

Kada se ohlade, oštrim i tankim nožem bušite rupice pri vrhu i provucite trakice uz pomoć kojih ćete narandže objesiti na jelku.


Različita namjena

Ovako pripremljene ukrase od voća možete iskoristiti i za dekoraciju stola i kao divan poklon. Zapakujte u providnu kesicu pregršt kriškica narandži, štapić cimeta, nekoliko keksića koje ste sami napravili i čestitku sa najljepšim željama. Dodajte za kraj ukrasnu vrpcu i obradujte dragu osobu originalnim, a ne tako skupim poklonom.




Izvor fotografija

www.sheknows.com
www.countryliving.com