Trendovi u dizajnu doma za nadolazeću godinu pravi su spoj kreativnosti i funkcionalnosti kroz održive materijale, a svaka soba lako postaje platno za samoizražavanje. Ako ste ljubitelj uređenja doma, ili jednostavno tražite inspiraciju, trendovi za 2024. sigurno će biti po vašoj mjeri. Počevši sa zidovima, oni će iduće godine postati ponovno živopisni. Bijele nijanse su iza nas, pa je poželjno unijeti boje u prostor.

202401

Odaberite zid koji ćete obojiti, ili cijelu sobu, pa odredite boju koja odgovara vašoj ličnosti i bojama namještaja. Pastelne nijanse razigrat će svaki prostor, a one jače unijet će živost u vaš dom. Ako ipak niste za zidove u boji, onda su za vas idealna velika “statement” slikarska platna. Velike šarene slike odličan su komad za svaki zid, osobito ako je riječ o dnevnom boravku. Umjetnine lako postanu centralni element sobe, a ne moraju biti skupe, odlično je i ako imaju ličnu vrijednost samo vama.

202404

Oko velikog slikarskog platna okupite porodicu ili prijatelje i naslikajte zajedno nezamjenjivu apstraktnu uspomenu. Sa zidova na stropove, u fokusu su vintage, kao i ručno rađene lampe i lusteri. Retro dizajn osvjetljenja ponovno je u modi, pa se u idućoj godini počastite novom lampom, koja će unijeti poseban ugođaj u prostor.

202402

Nakon retro rasvjetnih komada, slijedi još jedan trend koji se ne želi riješiti “zuba vremena”. Japanski Wabi-Sabi u dom unosi komade koji su nesavršeni, na kojima se vidi patina nastala kroz vrijeme, koji voli rustikalne i nepretenciozne komade. Također, ovaj trend podržava prirodne materijale i ponekad stilski nepovezane predmete, a slavi jednostavnost življenja i neopterećenost. Jednostavnost je i jedno od glavnih obilježja čistog skandinavskog dizajna, koji je popularan već godinama.

202403

Dostupan u mnogim trgovinama, komadi su praktični i minimalistički, pa se i lako međusobno kombinuju. Skandinavsku jednostavnost možete “razbiti” statement podom, koji je također jedan od nadolazećih trendova. Kreativni veliki tepisi ukrašeni uzorcima ili živopisne pločice i parketi dominirat će iduće godine. Uz sve promjene u trendovima, održivost će imati jak utjecaj na dizajnere i potrošače, pa je važno kupovati komade čija je proizvodnja manje štetna za okoliš, kao i pripaziti na izbjegavanje prekomjerne potrošnje.