“Light and Building” je Sajam koji se održava svake dvije godine u jednom od najvažnijih njemačkih gradova, Frankfurtu. Svake druge godine, najveća imena iz svijeta rasvjete i elektrotehnike okupljaju se na ovom sajmu sa ciljem prezentacije novih tehničkih dostignuća i dizajna u domenu rasvjete.

 

..................................................................................




Upoznavanje sa OLED tehnologijom

Ove godine, u periodu od 15. do 20. aprila, frankfurtski sajam je još jednom ugostio ovaj veliki događaj. Ovogodišnji sajam za fokus je imao digitalizaciju rasvjete i zgrada, te zgrade kao održive zelene stanice za proizvodnju energije.

Prvi put, skoro svi izlagači prikazali su uglavnom LED rasvjetu, a neki od njih prešli su i na proizvodnju potpuno inovativne i još uvijek nedovoljno istražene OLED tehnologije.

Osim toga, u dijelu za dekorativnu rasvjetu, mogli su se vidjeti i predmeti poput tapeta sa LED rasvjetom, itisoni koji reaguju na pritisak te imaju praktičnu primjenu u prostorima za njegu bolesnika ili djece, predimenzionirane lampe, kao i veliki broj ambijenata osvijetljenih skrivenom rasvjetom.




Tehnologija inteligentnog upravljanja zgradom

Posebnu pažnju plijenio je dio sajma posvećen tehnologiji inteligentnog upravljanja zgradom, u kojem su se predstavile mnogobrojne firme koje se bave ovim sistemima. Jedna hala bila je posvećena samo najmoćnijim izlagačima: Philipsu, Osramu i Zumtobelu. Oni su na svojim štandovima svakodnevno u periodu nakon zatvaranja organizovali prijem za sve posjetioce sa posebnim zabavnim programom. Naročito impresivan u tehnološkom smislu bio je štand Philipsa, koji je za ovu priliku napravio strukturu od OLED rasvjetnih tijela iznad centralnog dijela štanda, dok je posebno zanimljiv dizajn štanda imao Zumtobel, a zabave Osrama su ipak privlačile najveći broj posjetilaca.


 

Autor: Vedrana Mujezinović