Cijene nekretnina u Evropi počinju lagano da padaju, pokazuju statistički podaci iz nekoliko evropskih zemalja. London je i dalje najskuplji, a slijedi ga Pariz.

..................................................................................








U Londonu se cijena kvadratnog metra stana kreće oko 10.000 funti (11.800 eura), a u Parizu je krajem 2011. prosječna cijena prešla 7.800 eura.

U Parizu potražnja raste

U Francuskoj je tržište nekretnina dugo odolijevalo krizi, ali sada počinje lagani pad. U prvom tromjesečju ove godine cijene su pale za 0,6 % u odnosu na zadnji kvartal prošle godine. Izuzetak je Pariz, gdje je potražnja veća od ponude zbog čega cijene rastu.

Izvan Pariza, prosječna cijena kvadratnog metra u Francuskoj u prvom kvartalu ove godine iznosi 1.850 eura u gradovima iznad 20.000 stanovnika.

 

 

 

 

U Briselu cijene nekretnina stabilne

U belgijskoj prijestolnici Briselu, sjedištu većine evropskih institucija, cijene su stabilne. U posljednje tri godine cijene se nisu znatnije mijenjale - prosječna cijena u Briselu 2009. iznosila je 2.427 eura, a u decembru prošle godine 2.424 eura. Istovremeno, u Španiji već tri godine zaredom drastično opada broj prodanih stanova.

Izvor teksta

www.smedia.rs

Izvori fotografija

www.london-property-market.co.uk
www.wniza.com